Dacă acestea sunt expuse, vor fi supuse proceselor corozive la contactul cu aerul. Nava principală a lui Henry al VIII-lea are 1.200 de astfel de proiectile, care în prezent sunt depozitate în containere speciale cu umiditate scăzută, departe de ochiul publicului, scrie BBC.
Scopul, conform lui Eleanor Schofield cercetătoarea care conduce studiul, este de a le păstra pentru generaţiile viitoare.
Mary Rose s-a scufundat în 1545, în Canalul Mânecii, şi a fost scoasă din mare în 1982. Proiectilele sferifce de la bord sunt greu de conservat din cauza clorului care a ajuns până în miezul acestora, ceea ce înseamnă că vor începe să corodeze dacă sunt expuse la aer.
Echipa lui Schofield a încercat să înlăture clorul, dar substanţa nu a dispărut complet, descoperind că atunci când erau expuse începeau să se dezintegreze.
De aceea, savanţii au hotărât să analizeze în profunzime aceste artefacte, folosind instrumentele din laboratorul Diamond Light Source in Didcot din Oxfordshire. Se doreşte să se afle cât fier mai este în interiorul ghiulelelor, cât clor mai există şi unde acţionează acesta.
Pentru a realiza aceste lucruri, cercetătorii au fost nevoiţi să sacrifice câteva artefacte prin secţionarea acestora. Astfel, au folosit şase piese pentru a scoate la iveală detaliile interne ale acestora. Detalii care sunt semnificative, întrucât instrumentul cu raze X poate arăta structura la nivel molecular.
Astfel, noul studiu reprezintă primul pas către elaborarea unor tehnici de protecţie mai eficiente.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: