Cum arăta, de fapt, Iisus Hristos? ”Este uimitor cum nimeni nu a fost foarte interesat de asta”

02 03. 2018, 00:05

Într-o nouă carte, un profesor spune că Iisus nu arăta deloc aşa cum îl prezintă istoria veche şi modernă.

Evanghelia spune că Iisus a fost evreu şi s-a născut în jurul anului 4 î.e.n., în Betleem. El a locuit în copilărie în Egipt, pentru o scurtă perioadă de timp, după care s-a mutat în Nazaret. Aceste scrieri nu fac nicio referire la aspectul fizic al lui Iisus, dincolo de cele privind hainele sale şi ale apostolilor săi, explică Joan Taylor, profesor de Origini ale Creştinismului şi Iudaism în cadrul  King’s College London, în cartea sa „Cum arăta Iisus?”.

„Este atât de uimitor cum nimeni nu a fost foarte interesat de felul în care arăta”, a declarat Taylor pentru Live Science.

Pe de altă parte, atât Moise (profetul care i-a condus pe israeliţi) şi David, care, potrivit Bibliei l-a ucis pe Goliat, au fost descrişi drept bărbaţi chipeşi şi puternici, relevă cartea lui Taylor.

Pentru a-şi face o idee despre cum arăta Iisus, Taylor a apelat la arheologie şi texte care ar putea oferi indicii legate de aspectul evreilor în Iudeea şi Egipt, pe vremea Mântuitorului. Totodată, autoarea a analizat imaginile artistice de pe monezi şi picturi ale mumiile egiptene.

Un bărbat obişnuit, cu părul scurt

Potrivit studiului lui Taylor, în loc să fie mai înalt decât restul bărbaţilor din Iudeea, Iisus avea 1,7 metri, o înălţime medie pentru acea vreme. Cei din Iudeea şi Egipt aveau în general ochii căprui, părul negru şi tenul măsliniu, potrivit descoperirilor arheologice, textelor istorice şi descrierilor oamenilor în diverse tablouri egiptene.

A existat interacţiune între cei din Iudeea şi Europa (care aveau pielea mai deschisă la culoare), precum şi cei din Sudan şi Etiopia (cu pielea mai închisă la culoare). Totuşi, ţinând cont de faptul că evreii din Iudeea şi Egipt obişnuiau să se căsătorească între ei la acea vreme, pielea, ochii şi părul lui Iisus n-ar fi fost diferite de cele ale majorităţii din Iudeea şi Egipt, a descoperit Taylor. Textele vechi spun că evreii din Egipt nu se distingeau de restul populaţiei egiptene, pe vremea lui Iisus.

De asemenea, relicvele istorice arată că oamenii din Iudeea obişnuiau să-şi ţină părul şi barba destul de scurte, pentru a se feri de păduchi, o problemă mare la acea vreme. Iisus nu ar fi făcut excepţie.

Desigur, ar fi trebuit să folosească un cuţit pentru a se tunde, dar să nu uităm că, în acele timpuri, bărbaţii erau mult mai iscuţiţi în mânuirea instrumentelor tăioase.

În Evanghelie, Iisus este portretizat drept un tâmplar, care se deplasa foarte mult, dar nu prea avea hrană. Stilul de viaţă activ, corelat cu lipsa alimentaţiei, îl transformă pe Iisus într-un om slab, dar cumva musculos. „Fizicul lui Iisus a fost în conformitate cu munca pe care o presta”, a precizat Taylor. „Nu ar trebui prezentat drept un om care ducea o viaţă simplă”.

Pe de altă parte, nu putem fi siguri de aspectul gurii sau obrajilor lui Iisus. Avea cicatrici? Avea pielea tăbăcită de muncă? Nimeni nu va şti vreodată.

Autoarea este însă sceptică în privinţa descrierilor lui Iisus ca fiind chipeş. Dacă Iisus era chipeş, cei care au scris Biblia ar fi subliniat asta, aşa cum au făcut scriitorii creştini timpurii, cu privire la Moise şi David.

Potrivit evangheliei, Iisus ar fi purtat o tunică şi un fel de mantie, pentru a se proteja de frig. În picioare, Iisus ar fi avut sandale asemănătoare celor moderne. „Cred ca L-ai fi recunoscut pe Iisus după hainele sărăcăcioase”, a mai explicat Taylor.

Autoarea cărţii despre Iisus îşi doreşte ca tot mai mulţi pictori să încerce să reconstruiască o imagine fidelă a lui Iisus Hristos, în funcţie de descoperirile recente. Cartea cuprinde o reconstrucţie a chipului lui Iisus, realizată în funcţie de indicaţiile lui Taylor.