Potrivit documentelor publicate de Serviciul de Informaţii şi Securitate din Noua Zeelandă (SIS), Christopher Lewis, în vârstă de 17 ani, a încercat să o împuşte pe regină în momentul în care suveranul britanic ieşea din maşină pentru a se deplasa către un târg ştiinţific, la 14 octombrie 1981.
Lewis a reuşit să tragă un singur foc în direcţia maşinii în care se afla regina, dar nimeni nu a fost rănit. În 1981, Regina Elizabeth a II-a a efectuat un turneu oficial de opt zile în Noua Zeelandă, scrie Mediafax.
„Lewis intenţiona să o asasineze pe regină, dar nu a avut un unghi potrivit pentru a trage, nici o armă suficient de puternică având în vedere distanţa faţă de ţintă. Investigaţia poliţiei privind incidentul armat a fost efectuată în mod discret, iar majoritatea reprezentanţilor mass-media au avut impresia că zgomotul a fost cauzat de un foc de artificii”, se arată în raportul declasificat al serviciului de informaţii neozeelandez.
Christopher Lewis, descris ca fiind un tânăr „cu severe probleme psihice”, nu a fost acuzat de tentativă de omor, ci doar pentru deţinerea ilegală a unei arme de foc şi folosirea acesteia. Incidentul a fost muşamalizat cu scopul de a evita dezvăluirea unor lacune de securitate din partea autorităţilor din Noua Zeelandă.
Potrivit raportului serviciului de informaţii, poliţia l-a ţinut sub supraveghere pe Lewis în timpul vizitei din 1986 a Reginei Elizabeth a II-a a Marii Britanii în Noua Zeelandă, de teama unui nou incident.
Ulterior, Christopher Lewis a comis o serie de infracţiuni grave, inclusiv uciderea brutală a unei femei din oraşul Auckland, şi s-a sinucis în închisoare în 1997.
Noua Zeelandă a fost independentă de guvernarea britanică începând din 1947, dar a păstrat regina ca monarh constituţional şi şef de stat, fiind monarhie constituţională bazată pe o democraţie parlamentară. Regina Elizabeth a II-a a vizitat ţara de zece ori, cel mai recent în 2002.