Povestit din perspectiva lui Elisabeth Knoepfler, marea iubire a vieţii lui T
ed Bundy, filmul va urmări transformarea promiţătorului student la drept, lăudat de profesori, admirat de colege şi invidiat de colegi, în bestia feroce de mai târziu care avea să ucidă în chipuri inimaginabile peste 30 de femei din mai multe state ale Americii.
Pe lângă faptul că toţi îi profeţeau o viaţă împlinită, cu succes profesional, ba chiar o carieră în politică, şi – de ce nu – o candidatură la postul de guvernator, Ted Bundy a lucrat o bună perioadă şi ca voluntar la un call-center de prevenire a sinuciderilor! Potrivit mărturiilor, colegii şi colegele din acea vreme de la acest job voluntar îşi amintesc că acesta era foarte bun la ceea ce făcea. Una dintre acestea era Anne Rule, viitoare autoare de bestseller-uri privind crimele lui Bundy. Ea îşi aminteşte că acesta obişnuia să o conducă noaptea târziu până la maşina ei pentru a se asigura că nu păţeşte nimic. Când, după mai mulţi ani, a aflat că fostul ei coleg, atât de protector cu ea, a fost arestat, acuzat şi găsit vinovat de zeci de crime atroce, Anne Rule a exclamat stupefiată: ”Ted Bundy a luat vieţi, dar a şi salvat vieţi!”
Psihologii şi criminologii se întreabă şi azi dacă Ted Bundy a exploatat în cel mai diabolic mod posibil perioada petrecută la această linie telefonică destinată prevenirii sinuciderilor pentru a explora vulnerabilităţile oamenilor aflaţi în derivă! Mai departe, oare studiul dreptului i-a înlesnit calea către înţelegerea felului în care funcţionează mentalul colectiv al autorităţilor şi care sunt psihologia şi modul de operare ale investigatorilor aflaţi pe urma criminalilor din America?
La doar un an după ce ”a salvat vieţi”, a început să ucidă
Metamorfozarea lui Bundy avea să se producă în cel mai straniu mod posibil. La doar un an după ce ”a salvat vieţi”, la centrul de prevenţie a sinuciderilor, el a început să curme vieţi, folosindu-se de farmecul său, dar şi de alte strategii viclene. De pildă, unor viitoare victime le poza drept invalid, rugându-le extrem de convingător să-l ajute să urce treptele, în timp ce altora li se prezenta ca şi când ar fi fost un poliţist, câştigându-le încrederea, până când se dădea în vileag, le ademenea în ascunzişul său şi apoi le ucidea cu o cruzime de nedescris. Când aceste cazuri s-au înteţit şi numele ”Ted” a început să fie auzit din ce în ce mai des, poliţia a intervenit.
Dar, din păcate pentru forţele de ordine, a durat cumplit de mult până când Bundy a fost capturat, şi asta pentru că niciodată nu lăsa vreo urmă la scena crimei. Şi, cu toate astea, a hărţuit, violat, torturat şi ucis zeci de femei, de multe ori întorcându-se la locul crimei pentru a-şi lua câte un ”trofeu” acasă, cum a fost cazul tragic al capului unei victime pe care l-a expus în apartamentul său ca şi când ar fi fost un artefact pe o mobilă.
Arestat pentru prima oară pe 16 august 1975, după ce poliţia l-a surprins plimbându-se suspect de încet într-un cartier rezidenţial la volanul maşinii sale Volkswagen Beetle, Bundy avea să evadeze de două ori şi să fie recapturat până la execuţia sa pe scaunul electric din 24 februarie 1989.
După cum se vede, procesul a durat peste un deceniu, timp în care Ted Bundy a comutat de la pledarea nevinovăţiei la cea a vinovăţiei parţiale doar ca să mai câştige timp pentru a evita inevitabilul: pedeapsa cu moartea.
În momentul în care a început să-şi mărturisească o parte din crime, le-a explicat procurorilor că, până la finalul ”spovedaniei”, le va oferi lor şi lumii întregi informaţii preţioase despre cum a devenit un criminal, informaţii care vor ajuta autorităţile să înţeleagă procesul său de transformare. Astfel, Bundy a sporit fascinaţia răului pe care-l întruchipa, rămânând atât în cultura populară, cât şi în inconştientul colectiv, drept cel mai rafinat criminal în serie din istorie.
Ted Bundy / Sursa: Wikimedia Commons
Experţii în comportamente deviante i-au consacrat mii de pagini studierii patologiei sale, încercând şi, pe alocuri, izbutând să identifice un pattern, un arhetip, în modul său de transformare din om în bestie. Şi în modul său de operare ca ucigaş al cărui singur motiv de a trăi devenise acela de a mai lua viaţa încă unei femei. Iar faptul că s-a oferit să ajute autorităţile să pătrundă în mintea sa scelerată pentru a le facilita înţelegerea mecanismelor terifiante în care funcţionează creierul unui criminal în serie făcea parte probabil tot din jocurile sale diabolice. La nivel ficţional, personajul de film care se apropie cel mai mult de inteligenţa malefică a lui Ted Bundy este nimeni altul decât
Hannibal Lecter, interpretat magistral de Sir Anthony Hopkins!
Psihologii şi criminologii care l-au studiat personal pe Bundy sau prin interviuri cred că el a fost un psihopat autentic, incapabil de sentimente de empatie sau remuşcare. Alt diagnostic este ”A.P.D.” – Antisocial Personality Disorder.
Film despre Ted Bundy, cu Zac Efron în rolul principal
Este estimat că el a omorât mai mult de 30 de femei, dar alte surse ridică numărul victimelor la câteva sute!
Astăzi, la aproape trei decenii de la condamnarea sa la moarte, mitul său diabolic continuă să şocheze şi să genereze noi abordări literare şi cinematografice în încercarea de a-i descifra resorturile cumplitei sale transformări. În acest context a fost anunţată producţia celui mai nou film despre Ted Bundy cu titlul original ”Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile”.
Lung-metrajul va spune povestea celui mai notoriu criminal în serie din istoria omenirii din perspectiva lui Elizabeth Kloepfer, iubita ”de cursă lungă” a lui Bundy. Despre ea se spune că a refuzat să creadă ani de zile ororile pe care le-a comis o viaţă întreagă bărbatul pe care l-a iubit şi alături de care a trăit atâta timp. Regizat de nominalizatul la Oscar Joe Berlinger, filmul îşi propune să aducă lumină asupra transformării lui Ted Bundy, care va fi interpretat de unul dintre cei mai cameleonici actori ai momentului, Zac Efron! Lung-metrajul va fi lansat cel mai probabil în toamna acestui an.