Britanicii din prezent nu sunt înrudiţi cu oamenii ce au construit Stonehenge-ul. Genele lor au fost ”înlocuite” în proporţie de 90% de către nou-veniţi în urmă cu 4.500 de ani
Descoperirea sugerează că britanicii din prezent deţin doar o fracţiune din ADN-ul oamenilor ce au construit Stonehenge-ul. BBC notează că descoperirea incredibilă a fost realizată după analizarea ADN-ului extras din 400 de rămăşiţe din întregul continent european.
Studiul publicat în jurnalul de specialitate Nature sugerează că nou-veniţii cunoscuţi ca poporul Beaker (care au creat vase cu o formă specifică, de clopot) au înlocuit în proporţie de 90% genele britanice în doar câteva sute de ani. ”Magnitudinea şi modul brusc în care a fost înlocuită populaţia este neaşteptat,” a declarat principalul autor David Riech, din cadrul Harvard Medical School.
Motivul este încă neclar, dar schimbările climatice, bolile şi dezastrele ecologice ar fi jucat un rol important. Britanicii au trăit ca vânători culegători până când agricultura a fost adusă pe continentul european, în urmă cu 6.000 de ani. Aceşti fermieri din neolitic îşi au originile în Anatolia (Turcia de astăzi) şi sunt cei ce au construit structuri din pietre uriaşe (megaliţi), precum Stonehenge sau Wiltshire.
Însă la sfâşitul neoliticului, în urmă cu 4.450 de ani, oamenii au început să îşi îngroape morţii în vase ce aveau forma unui clopot. Conform coautorului lucrării, dr. Carles Lalueza-Fox din cadrul Institute of Evolutionary Biology (IBE), Spania afirmă că tradiţia Beaker a apărut ca un fel de ”modă” în zonă iberică în urmă cu 5.000 de ani.
Datele genetice de la sute de britanici sugerează că populaţia Beakers era diferită de britanicii din neolitic. După ce au ajuns pe insulă, oamenii Beaker au schimbat genele fermierilor nativi din zonă.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: