Jocul era simplu: un disc de bronz (plastinx) era fixat în echilibru pe o prăjină. Scopul era de a lovi şi dezechilibra discul cu stropi de vin aruncaţi dintr-un vas numit kylix de participanţii dispuşi în pătrat sau cerc, aflaţi la câţiva metri de centru, relatează Atlas Obscura. Discul se lovea de o platformă de metal aflată la aproximativ 2/3 de vârful lancei.
Credit: Wikimedia Commons
O altă metodă mai puţin populară era ţintirea la un număr de vase mici care pluteau pe apa unui bazin. În acest caz, scopul era scufundarea câtor mai multe vase cu stropii de vin.
În mod natural, jocul apărea la petreceri de băut numite symposia. Acestea nu aveau totuşi o miză foarte mare. Câştigătorul primea de obicei o mică atenţie. Jucatul pentru săruturi şi alte favoruri de la participanţi (hetairai, aşa cum erau numiţi) erau şi ele o posibilitate. Vasele arată că şi femeile participau la acest joc.
Mai mult, se obişnuia să se dedice o aruncare unui iubit sau a unei iubite, cu implicaţia că o reuşită la joc va fi şi o reuşită în dragoste.
Din păcate, kottabos a început să dispară începând cu secolul al IV-lea î.e.n. Motivele constau probabil în dificultatea cu care stropii puteau nimeri discul de bronz (mai ales după consumul de alcool) şi murdăria care inevitabil se făcea.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Cât a costat un Cabernet Sauvignon, cel mai scump vin vândut vreodată
FOTO. Cea mai veche sticlă nedesfăcută de vin, de pe vremea romanilor, ar putea fi încă băută
Aici a început totul! Cercetătorii au descoperit dovezile celui mai vechi vin din lume
Turismul viticol din România: De ce românii pot renunţa la munte sau la mare pentru o cramă