Inscripţiile au fost descoperite în patru tuneluri, care formează un lăcaş de cult atât pentru creştini, cât şi pentru musulmani. Lăcaşul a fost distrus de ISIS în timpul ocupaţiei din iunie 2014 până în ianuarie 2017, scrie Live Science.
Tunelurile au fost săpate de ISIS pentru a găsi comori arheologice din perioada asiriană, conform declaraţiilor lui Ali Y. Al-Juboori, directorul Centrului de Studii Asiriene.
O inscripţie, în traducere, spune: „Palatul lui Esarhaddon, rege puternic, regele lumii, regele Asiriei, guvernatorul Babilonului, regele Sumerului şi Akkadului, regele regilor în Egiptul de Jos, Egiptul de Sus şi în Kuş”.
Conducătorii regatului Kuş au condus la un moment dat în Egipt, conform altor inscripţii. Acestea au mai zis şi că Esarhaddon a înfrânt conducătorii din Kuş şi au ales alţi guvernatori să conducă Egiptul.
Altă inscripţie găsită sub mormântul lui Iona spune că Esarhaddon a „reconstruit templul zeului Aşur (zeul principal al asirienilor), a reconstruit oraşele Babilon şi Esagil şi a reînnoit statutul marilor zei”.
Inscripţiile menţionează şi istoria familiei lui Esarhaddon, spunând că regele este fiul lui Sennacherib (care a domnit între anii 704 – 681 î.e.n.) şi este un descendent al lui Sargon al II-lea (721 – 705 î.e.n.).
Al-Juboori şi echipa sa au mai tradus şi alte patru inscripţii găsite la Ninive, lângă poarta zeului Nergal, zeul asirian al războiului. Acestea au fost traduse între anii 1987 şi 1992, dar situaţia Irakului a făcut imposibilă publicarea lor. Acestea datează din perioada regelui Sennacherib şi precizează că „zidurile externe şi interne ale aşezării Ninive au fost reconstruite şi ridicate cât munţii de înalte”.
O altă inscripţie descrie reuşitele militare ale regelui Esarhaddon, inclusiv Cilicia (localizată pe coasta sudică a Turciei de astăzi). Aici, Esarhaddon este descris ca fiind „cel care calcă pe gâturile oamenilor din Cilicia”.
Esarhaddon spune în inscripţie că „am încercuit, cucerit, jefuit, demolat, distrus şi ars cu foc 21 de oraşe ale lor cu micile aşezări din jur”. Inscripţia mai discută şi despre cucerirea Sidonului din Libanul de astăzi, precizându-se că armata lui Esarhaddon a doborât zidurile cetăţii şi le-a aruncat în Marea Mediterană.
De asemenea, rămăşiţele inscripţiilor antice au fost găsite şi în alte situri care au fost ocupate de ISIS. După ce oraşul antic asirian, Nimrud, a fost eliberat în noiembrie 2017, inscripţiile includ şi una care descrie o colonie de maimuţe care a înflorit în oraşul asirian.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Asirienii – Între Ashurnasirpal şi Andre Agassi
O tăbliţă de lut babiloniană dovedeşte că într-adevăr Turnul Babel a existat
În ciuda războiului, în nordul Irakului a fost descoperit un mormânt vechi de 2400 de ani