O nouă tehnică a ajutat la descoperirea unui imens oraş străvechi din Mexic
Noua abordare denumită Lidar reprezintă un mod de măsurare a unei ţinte aflate la distanţă prin transmiterea pulsaţiilor laser cu ajutorul unui senzor. Conform The Guardian, timpul şi lungimea de undă a pulsaţiilor reflectate pe suprafaţa pământului este combinată cu datele GPS şi alte informaţii pentru producerea unei hărţi 3D precise.
Recent, specialiştii au utilizat această tehnică pentru a descoperi un oraş mayaş străvechi în jungla densă din Guatemala. Însă, în prezent, tehnica a dezvăluit un alt oraş străvechi în vestul Mexicului, construit de către rivalii aztecilor. ”Când te gândeşti că acest oraş masiv există în centrul Mexicului de atâta timp,” a afirmat Chris Fisher, arheolog din cadrul Universităţii de stat din Colorado.
Sursa: C Fisher
Purépecha erau o civilizaţie din centrul Mexicului ce a trăit la începutul secolului XVI, înainte ca europenii să ajungă în zonă. Printre oraşele Purépecha se afla şi capitala denumită Tzintzuntzan, care se află în apropiere de lacul Patzcuaro.
Prin intermediul tehnicii Lidar, specialiştii au descoperit recent oraşul Angamuco, care se întindea pe o suprafaţă dublă faţă de capitala Tzintzuntzan. ”Este o zonă extrem de vastă cu nenumărate fundaţi arhitecturale. Dacă realizăm nişte calcule rapide, există aproximativ 40.000 de fundaţii în zonă, aproximativ acelaşi număr de fundaţii de clădiri regăsite în Manhattan,” a declarat Fisher.
Bucăţile de ceramică şi datările cu radio carbon sugerează că obiectele aparţin anului 900, pe când economia oraşului era înfloritoare.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: