Povestea mai puţin cunoscută a laptelui de migdale: cum a ajuns acesta aliment de lux în Evul Mediu
Popularitatea laptelui de migdale în Evul Mediu se datorează religiei. Dieta europeană creştină era ţinută sub control de biserică, mai ales în zilele în care se consuma peşte, scrie Curiosity.
Acestea erau zilele în care nu aveai să mănânci altă carne şi nici produsele unui animal cu sânge cald.
Astfel, este destul de uşor de înţeles cum laptele de migdale se potriveşte în acest context. Dacă era una dintre acele zile în care era interzis laptele de vacă, un substitut era laptele vegetal. Apoi, mai sunt şi avantajele medicale. Doctorii medievali au descris aceste efecte benefice. Se credea că migdalele sunt bune pentru creierele elevilor; de aceea, laptele de migdale era un ingredient des întâlnit în reţetele culinare şi în textele medicale.
Totuşi, aceste lucruri nu explică de ce alimentul a devenit popular în pătura de sus a societăţii. Cea mai posibilă explicaţie este aceea că ingredientul era oarecum exotic şi scump.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Ce se întâmplă în organismul tău când bei un pahar de lapte de migdale
Ce poţi ţine în bucătărie la nesfârşit: nouă alimente care nu expiră niciodată
Şase tratamente bizare împotriva epidemiei de ciumă în Evul Mediu
Cea mai bună metodă de slăbit, mai eficientă decât oricare dietă