Avorturile în SUA, de la o practică obişnuită la un act ilegal
Însă, după nu foarte mult timp lucrurile s-au schimbat. În a doua jumătate a secolului XIX, medicii americani au început să iniţieze campanii de incriminare a avortului, astfel practica obinuşită a devenit blamată.
Conform History, unul dintre motivele pentru care avortul era acceptat în acea perioadă avea legătură cu modul în care americanii înţelegeau corpul uman. În credinţa populară corpul uman era un loc al echilibrului. Dar dacă apăreau diferite fenomene precum întreruperea menstruaţiei din cauza apariţiei unei sarcini, era considerată o problemă ce trebuia rezolvată. Medicii recomandau ca femeile să fie precaute în cazul în care ciclul menstrual întârzia. Femeile apelau la diferite medicamente sau leacuri băbeşti pentru a induce declanşarea menstruaţiei.
Dacă acestea nu funcţionau, femeia se putea duce la un medic pentru a face avort. Însă majoritatea practicienilor de acest tip nu aveau o pregătire specializată, fapt ce înfuria noua clasă de medici care devenenau cu adevărat profesionişti ai domeniului. După infiinţarea Asociaţiei Medicilor Americani în 1857 au început demersurile de trecere a avortului în ilegalitate.
Aceştia au început să infirme concepţia conform căreia un fetus devenea o persoană doar din momentul în care mama simţea prima mişcare a acestuia. Înaintea ecografiilor, mişcarea fătului era principalul mod în care era dovedită existenţa unei sarcini. Horatio Storer, considerat părintele ginecologiei din America, considera dorinţa femeilor de a întrerupe o sarcină ca fiind un simptom al nebuniei. El susţinea că rolul biologic al femeii era de a fi soţie şi mamă, iar distrugerea acestui rol era considerată o crimă. Grupul a încercat să delegitimizeze faptul că femeile deţineau cele mai multe cunoştinţe despre naştere, pentru a înlătura femeile din profesia de obstretician. De asemenea, alţi membrii ai grupului erau alarmaţi de rata în scădere a natalităţii. Iar ca urmare a politicilor duse de grup, avortul a devenit ilegal.
Însă americanii nu au încetat să apeleze la această metodă, medicamentele ce induceau avortul erau deseori vândute sub forma unor pilule pentru ”problemele femeieşti”.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: