Istoria Fortului Ciumei din Rusia, unde savanţii s-au luptat cu boala (şi au pierdut)
Fortul se află pe o insulă artificială de lângă Sankt Petersburg din Rusia şi a fost locul în care doi savanţi s-au infectat din greşeală cu bacilul ciumei şi au murit, scrie Live Science.
Din această cauză, construcţia poartă numele de Fortul Ciumei.
Acum, fortul este pustiu, dar este o apariţie constantă în albumele foto cu locuri abandonate.
Fortul a fost construit în şapte ani, pe o platformă de nisip, beton şi granit care stau pe fundul Golfului Finlandei. A fost construit iniţial pentru a proteja colful, dar nu a fost implicat în niciun conflict militar.
Conflictul care a avut loc aici a fost probabil la fel de mortal şi a fost împotriva bacteriei Yersinia pestis, microorganismul care duce la apariţia ciumei. Aceasta a fost descoperită în 1894, iar după câţiva ani ruşii au stabilit un laborator la Fortul Alexandru, pentru a studia patogenul şi a dezvolta un vaccin.
Un eseu scris în 1907 descrie laboratorul, cu animale care erau infectate cu ciumă pentru a fi analizate. Laboratorul avea iepuri, porci de Guineea, maimuţe şi chiar cai.
În 1904, doctorul-şef VI Turchinovich-Vyzhnyevich a contractat boala şi a murit, conform acestui text. În 1907, alt doctor, Emanuel F. Schreiber, s-a îmbolnăvit. A fost bolnav pentru trei zile şi s-a diagnosticat cu forma respiratorie a bolii, care este o formă agresivă a ciumei. Acesta a fost incinerat pe în fort pentru ca rămăşiţele sale să nu răspândească bacteria letală.
Textul mai descrie şi cum un alt doctor pe nume Lev Vladimirovich Podlevsky a luat boala la câteva zile după moartea lui Schreiber; dar acesta a contractat forma bubonică a ciumei, care este mai puţin letală decât cea pulmonară. Astăzi, ciuma bubonică omoară 30-60% dintre vicitmele infectate. Doctorul a fost tratat cu un ser experimental creat în acest laborator şi a reuşit să se vindece.
Fortul a mai fost folosit şi pentru studierea altor boli infecţioase, precum holera şi tetanos. A fost închis în 1917, iar flota rusă l-a folosit ca depozit până când a fost abandonat în anii ’80.
După o perioadă în care a stat închis pentru public, Fortul Ciumei a fost deschis vizitelor turiştilor.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Şase tratamente bizare împotriva epidemiei de ciumă în Evul Mediu