O descoperire arheologică de excepţie întăreşte ideea conform căreia ”există o continuitate a existenţei evreilor în Ierusalim”

07 01. 2018, 18:30

Sigiliul este un oval cu dimensiuni de 13 pe 15 milimetri şi arată două figuri faţă în faţă, iar deasupra există o inscripţie ebraică (לשרער), care ar fi scrisă cu caractere latine ”l’sar’ir”. Cercetătorii spun că aceasta este o versiune condensată a frazei ”לשר העיר”, sau ”l’sar ha-ir”, care înseamnă „aparţine guvernatorului oraşului”, scrie Live Science.

Nu se ştie clar cum era folosit, dar cercetătorul Shlomit Weksler-Bdolah a oferit o posibilă explicaţie pentru Live Science: „sigiliul a fost ataşat la un transport important şi a fost un fel de logo sau un suvenir care a fost trimis în numele guvernatorului oraşului. Este posibil ca una dintre clădirile din excavaţia noastră a fost destinaţia transportului trimis de guvernator”.

Credit: AAI

Textul de pe artefact pare să ofere prima dovadă arheologică directă cu privire la existenţa guvernatorilor Ierusalimului, o poziţie descrisă doar de două ori în Vechiul Testament.

AAI şi primarul oraşului, Nir Barkat, susţin într-o declaraţie că descoperirea întăreşte ideea că Ierusalimul a fost „populat continuu de poporul evreu timp de mai bine 3.000 de ani”.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Descoperire uimitoare: să fie într-adevăr acesta locul în care a fost îngropat Iisus? S-a aflat vârsta Mormântului Sfânt din Ierusalim

Întrebări şi răspunsuri controversate despre Ierusalim, centrul religios al celor trei mari religii monoteiste, care va deveni capitala Israelului

Sindromul Ierusalim sau tulburările psihologice care îi afectează pe turiştii care vizitează Oraşul Sfânt

Cât de grea era viaţa pentru creştini şi evrei atunci când arabii controlau Ierusalimul. În şcolile creştine se preda Coranul, iar drumul către Hotelul Intercontinental a fost pavat cu pietrele de mormânt ale evreilor