Descoperirea modifică ipoteza conform căreia câţiva artizani din perioada Epocii Bronzului, aflaţi în străvechiul Orient Apropiat, ştiau cum să realizeze fier prin topirea acestuia din scoarţa terestră. Însă Live Science notează că meşteşugarii din Epoca Bronzului apelau la metalul din meteoriţi pentru a realiza aceste comori.
Albert Jambon, un arheolog şi metalurg din cadrul Universităţii Marie Curie, Paris, a declarat: ”Fierul din Epoca Bronzului provine de la meteoriţi, fapt ce invalidează ideea anterioară de prelucrare a fierului din acea perioadă.”
Jambon a testat fierul din pumnalele vechi, inclusiv cel al faraonului Tutankhamon, topoare şi bucăţi din bijuterii cu ajutorul razelor X pentru a identifica metalele din interiorul lor.
Majoritatea meteoriţilor din fier care s-au ciocnit de Pământ au dus la formarea nucleelor planetezimalelor (disc protoplanetar). Rezultatele cercetării au dovedit că fierul din artefactele testate provine din meteoriţi, acestea neregăsindu-se în scoarţa terestră.
Descoperirea sugerează că meteoriţii din fier au fost singura sursă de metal până la descoperirea fierului topit din minele de fier terestre.
Fierul străvechi
Jambon a examinat unele dintre cele mai vechi obiecte din fier descoperite, inclusiv un topor descoperit pe coasta de nord Siriei ce datează din anul 1400 î.Hr, un pumnal din Alaca Hoyuk, Turcia, care datează din 2500 î.Hr. şi trei obiecte din fier găsite în mormântul faraonului Tutankhamon care datează din 1250 î.Hr.
Analizele au prezentat faptul că pumnalul şi celelalte artefacte din mormântul faraonului au fost create din doi meteoriţi diferiţi, fapt ce sugerează că oamenii vremii căutau obiectele spaţiale.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: