Arheologii au reconstituit trăsăturile faciale ale unei regine peruviene de acum 1.200 de ani. ”Când am văzut pentru prima dată reconstrucţia, i-am văzut pe unii dintre prietenii mei”

17 12. 2017, 09:18

Femeia a fost îngropată alături de alţi 57 de aristocraţi din cultura Wari, un popor antic ce stăpânea regiuni din America de Sud şi care îi preceda pe incaşi, scrie Newsweek.

Examinările au scos la iveală că avea în jur de 60 de ani când a murit şi că a stat mai mult jos, deşi şi-a folosit extensiv partea uperioară a corpului, sugerând că era ţesătoare. Culturile din acea regiune şi din acea perioadă erau cunoscute pentru ţesăturile lor, producând printre cele mai remarcabile textile şi erau considerate mai preţioase decât aurul sau alte bijuterii.

Credit-OSCAR NILSSON

Într-o încercare de a înţelege mai multe despre aceată femeie, arheologii Milosz Gierz şi Roberto Pimentel Nita, care au descoperit mormântul în 2012, au dorit să reconstruiască trăsăturile faciale ale persoanei. Au cerut ajutorul cercetătorului Oscar Nilsson care a printat 3D o versiune a craniului său, iar apoi a reconstruit trăsăturile de mână. Proiectul a durat în total 220 de ore.

Rezultatul se reflectă şi în declaraţia lui Gierz: „Când am văzut pentru prima dată reconstrucţia, i-am văzut pe unii dintre prietenii mei băştinaşi în acea faţă”.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Arheologii au descoperit o groapă comună care are legătură cu una dintre cele mai sângeroase bătălii maritime

VIDEO. O comoară pierdută, veche de 2.300 de ani, a fost descoperită întâmplător

Un pasaj ascuns sub Chichén Itzá, găsit în celebrul complex de temple mayaş din America Centrală. Poate da detalii fascinante cu privire la poporul antic

O analiză chimică a scos la iveală detalii valoroase despre războinicii care au participat la cea mai veche luptă din Europa