”Mania desenelor animate”. Popeye Marinarul a atins un asemenea nivel încât nu se puteau realiza materialele suficient de repede
Popeye Marinarul a apărut prima dată în revista Thimble Theater la 17 ianuarie 1929, fiind creat de E.C. Segar. Deşi a fost popular pentru mai mulţi ani în această versiune, marinarul este ţinut minte ca un personaj de desene animate. Fleischer Studios l-a adaptat pentru prima dată la animaţie în 1933, relatează The Vintage News.
Famous Studios au început să producă seria în 1942. Seria a apărut în alb şi negru, dar la sfârşitul lui 1943 au devenit colorate. Atunci când acestea au debutat la televizor în 1956, au captat imediat atenţia publicului. Popeye alături de restul personajelor, precum Olive Oyl, Bluto, Wimpy şi Swee’pea, au apărut pe toate tipurile de obiecte.
Deşi King Features Syndicate deţinea drepturile pentru locul din ziar unde apăreau, aceştia nu au primit nimic din distribuirea filmelor. Associated Artist Productions a dorit să introducă desenele în programul televizat, iar King Features s-a hotărât să producă 220 de episoade în 1960 şi 1961.
În acestea, Popeye şi-a păstrat uniforma albă pe care a purtat-o în desenele realizate de Famous Studios. Totuşi, faţa lui Olive a fost desenată într-un mod mai atractiv decât erau obişnuiţi cititorii ziarului în care apăreau desenele în anii ’40.
Desenele au fost succes financiar imens pentru King Features Syndicate. În 1961, vânzările au trecut de pragul de 4,5 milioane de dolari, o sumă imensă pentru acea vreme. Până atunci, studiourile au produs doar 150 de episoade, rămânând 70 pentru anul următor.
Ediţia din 10 iunie din 1964 a publicaţiei Variety a avut titlul ”Popeye’s $20.000.000 Gross”, care detaliază succesul seriilor Popeye.
Întrucât mai multe studiouri au început să producă desenele, toată seria avea o imagine schizofrenică. Cei mai mulţi sunt de acord că Paramount Cartoon Studios a produs cele mai bune episoade. Acest lucru nu înseamnă că alte studiouri nu au produs materiale de calitate. Totuşi, unele sunt chiar greu de urmărit, fiind greşeli de desen, precum dispariţia şi apariţia unor obiecte precum pipa lui Popeye. Aceste lucruri nu au fost însă importante pentru copiii care se bucurau de orice episod nou.
Seriile au continuat să aibă succes până în anii ’90 în Statele Unite, când au început să dispară din programele TV. Chiar şi aşa, au apărut şi în formele mai moderne, pe DVD-uri şi pe internet.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Poveştile şi desenele animate care pot face rău copiilor. Concluzia surprinzătoare a unui studiu
O animaţie creată de Walt Disney, considerată pierdută, a fost descoperită în Norvegia