Aceasta este averea pe care o avea regele Mihai
După 1990, Regele Mihai, prin consilierii lui, a început demersurile pentru recuperarea bunurilor, o discuţie care a durat până la începutul anilor 2000.
Citeşte şi
În 2001, într-o decizie istorică a guvernului PSD, condus de Adrian Năstase, Regele Mihai primeşte domeniul de la Săvârşin, iar Palatul Elisabeta din Bucureşti, care era în administrarea protocolului de stat, este acordat Casei Regale drept reşedinţă.
În octombrie 2004, Guvernul a propus, printr-un proiect de lege aprobat, plata unei despăgubiri băneşti de 30 milioane euro către regele Mihai I, pentru imobile nerestituite acestuia, aparţinînd Domeniului Peleş, precum şi pentru bunurile din dotarea acestora. Executivul a mai decis restituirea în natură a imobilului „Casa Cavalerilor”, aprobând, totodată, că fostul suveran, principesa Margareta şi principele Radu să aibă drept de folosinţă asupra Palatului Elisabeta, pe durată vieţii lor, scrie Mediafax.
Fostul suveran putea folosi şi castelele Peleş, Pelişor şi Foişor- care au rămas în patrimoniul statului – pentru organizarea unor evenimente deosebite.
Casa Regală a încercat să ajungă la o înţelegere cu guvernele României privind Castelul Peleş. Conform informaţiilor publice, guvernul României ar fi oferit 30 de milioane de euro pentru Castelul Peleş, dar în schimb Casa Regală cerea mult mai mult.
Palatul Elisabeta este în proprietatea Statului Român şi dat în folosinţă Casei Regale până la moartea Regelui Mihai.
Citeşte continuarea în Ziarul Financiar.