Regele Mihai I a fost fiul principelui Carol (viitorul rege Carol al II-lea) şi al prinţesei Elena. Din partea tatălui era nepot al regelui Ferdinand I şi al reginei Maria, iar din partea mamei nepot al regelui Constantin al Greciei, scrie Mediafax.
Ultimul Rege al României era descendentul celor mai importante familii regale ale Europei. A fost stră-strănepot al reginei Victoria a Marii Britanii atât pe filieră maternă, cât şi paternă.
Relaţiile de rudenie dintre cele două Case Regale au început odată cu căsătoria dintre Regele Carol al II-lea şi Regina Elena, mama regelui Mihai.
Relaţiile apropiate dintre Regele Mihai I şi Regina Elisabeta a Marii Britanii s-au putut vedea şi la evenimentul din 2012. Atunci, Regele Mihai I şi principesa Margareta au participat, la castelul Windsor, la un prânz oficial oferit de regina Marii Britanii cu ocazia jubileului său de diamant- împlinirea a 60 de ani de la urcarea pe tron.
Prânzul oficial a durat o oră şi jumătate şi a fost precedat de o sesiune foto oficială la care au luat parte regina Elizabeth a II-a şi monarhii celor 26 de ţări prezente la eveniment.
Într-o fotografie de grup realizată cu acest prilej, regele Mihai I al României este aşezat chiar în dreapta reginei Elisabeta a II-a, în timp ce în stânga monarhului britanic se afla regele Simeon al Bulgariei.
Alături de aceştia, tot în primul rând, în fotografie apar împăratul Japoniei, regina Olandei, regina Danemarcei, regele Constantin al Greciei, sultanul din Brunei, regele Suediei, regele Elveţiei, prinţul Hans Adam de Liechtenstein.
Pe rândul al doilea, în spatele reginei Elizabeta a II-a apar: prinţul Albert de Monaco, marele Duce de Luxembourg, regele din Lesotho, regele Albert al II-lea, regele Norvegiei, emirul din Qatar, regele Iordaniei, regele din Bahrein şi regele din Malaysia.
Prinţul Charles, fiul Reginei Elizabeta a II-a şi primul în ordinea succesiunii la tron este la rândul său un apropiat a României.
Prinţul a fost de nenumărate ori în vizite oficiale sau private şi susţine, prin fundaţia sa, conservarea valorilor tradiţionale, în special în zona Transilvaniei.
Prinţul Charles a fost decorat de preşedintele România şi a primit, anul acesta, titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii “Babeş-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca, ocazie cu care a mulţumit şoi a adresat un mesaj în limba română.