Aşadar, cercetătorii susţin că Turnul Babel este o clădire adevărată din antichitate. Tăbliţa de secol VI î.e.n., găsită acum un secol, dar, ca parte dintr-o colecţie privată, nu a fost studiată sau prezentată până acum, prezintă un turn babilonian cunoscut ca ziggurat. După descifrarea tăbliţei, Andrew George, expert în istoria Mesopotamiei de la Universitatea din Londra, a devenit convins că aceasta prezintă sursa reală a faimoasei relatări biblice, scrie riseearth.com.
Acesta a examinat tăbliţa, care ilustrează o imagine a zigguratului, o structură în trepte masivă şi o figură umană care ţine în mână un sceptru. Inscripţia „Turnul Templului din Babilon” confirmă această teorie.
Forma structurii este în concordanţă cu stilul din Mesopotamia de la acea vreme. Megastructura are, de asemenea, şapte trepte/niveluri, iar omul de lângă este Regele Nabucodonosor al II-lea, care a condus Babilonul din 605 până în 562 î.e.n.
Traducerea savantului prezintă detaliile construcţiei turnului, care a avut loc bineînţeles în timpul domniei lui Nabucodonosor al II-lea.
„De la marea de sus (M. Mediterană), la marea de jos (Golful Persic), din deşert până în zonele locuite, am mobilizat (oamenii) pentru a construi această clădire”, scrie în tăbliţă.
Arheologii găsesc dovezi care confirmă că relatările biblice au o bază istorică
Inscripţia a fost una dintre cheile în identificarea zigguratului descris în tăbliţă ca fiind Turnul Babel. George crede că oamenii care au ajutat la construirea lui şi care proveneau din multe regiuni, ar reprezenta multitudinea de limbi apărute în Biblie, ceea ce a dus la prăbuşirea turnului.
„Mitul multitudinii de limbi vine în contextul descris în inscripţie despre multitudinea de oameni care au participat la construirea turnului”, a menţionat profesorul. „Erau multe limbi care se vorbeau în situl construcţiei. Probabil de aici a apărut în Biblie ideea de încurcare a limbilor”.
„Haidem! să Ne coborâm şi să le încurcăm acolo limba, ca să nu-şi mai înţeleagă vorba unii altora!” (Geneză 11:7)
Ca asirolog, nu studiez Biblia şi nu sunt o persoană religioasă, dar în acest caz pot spune că există o clădire care pare să fi fost inspiraţia poveştii biblice”, a susţinut savantul britanic.
Din ce în ce mai mult, arheologii găsesc dovezi care confirmă că relatările biblice au o bază istorică. George nu vede nicio contradicţie între ştiinţă şi Biblie. Profesorul a precizat că această schismă între ştiinţă şi religie este gradual redusă în domeniul său.
Arheologii sunt de acord că situl turnului trebuie să se afle în oraşul antic al Babilonului, o zonă cunoscută astăzi ca Al Qasr, aflată la aproximativ 130 de kilometri sud de Baghdad. Oraşul original, despre care se crede că a fost construit în jurul anului 2300 î.e.n., a fost capturat de hitiţi în 1595 î.e.n. Acesta a fost refăcut de Nabucodonosor al II-lea, care a construit un ziggurat în jurul templului original.
Situl a fost în mare parte lăsat în paragină până la venirea americanilor
Zigguratul lui Nabucodonosor, pe care arheologii l-au numit Etemenanki, avea o înălţime de circa 90 de metri, cu baza pătratică cu o dimensiune de aproximativ 90 de metri pe fiecare parte.
Până la incursiunea Statelor Unite în Irak în 2003, situl a fost neglijat, din cauza localnicilor care furau cărmizi pentru construcţii. Saddam Hussein a reconstruit o parte din vechiul Babilon în 1985, distrugând de fapt secţiuni din ruinele antice. Şi-a adăugat propriile sale inscripţii, în care scria că „acesta a fost construit de Saddam Hussein, fiul lui Nabucodonosor, pentru gloria Irakului” şi a instalat un portret uriaş al lui alături de imaginea regelui babilonian.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
A fost descoperită cea mai veche reprezentare a Turnului Babel