De la descoperirea lor de acum 70 de ani, manuscrisele de la Marea Moartă au fascinat cercetătorii, dar originea precisă a acestor texte a rămas o enigmă, scrie Science Alert.
Acum, o analiză a mai mult de 30 de morminte descoperite recent poate da indicii cu privire la modul în care aceste relicve au modelat religiile avraamice. Unele manuscrise reprezintă temelia pentru anumite cărţi din Vechiul Testament.
Acestea au fost descoperite prima dată de ciobani, în peşterile din Qumran, o regiune arheologică aflată pe ţărmul de nord-vest al Mării Moarte. În aceste peşteri, s-au descoperit manuscrise conservate extrem de bine, care datează de acum mai bine de 2.000 de ani. Cercetătorii au avut nevoie de un deceniu pentru a definitiva colecţia de 981 de manuscrise.
Chiar de la descoperirea lor, a existat o serie de explicaţii pentru originea şi natura lor, mai ales asupra identităţii creatorilor. Una dintre cele mai populare teorii este aceea că textele aparţin esenienilor, o sectă iudaică antică. Acum, o analiză asupra celor 33 de cadavre dezgropate de la Qumran întăresc acestă teorie.
Datarea cu izotopi de carbon a antropologilor de la Autoritatea pentru Antichităţi din Israel a demonstrat că rămăşiţele umane datează de acum 2.200 de ani – aceeaşi vârstă ca manuscrisele de la Marea Moartă, despre care se consideră că au fost realizate între 200 î.e.n. – 100 e.n.
Rămân unele semne de întrebare
Vârsta este unul dintre elementele care leagă rămăşiţele umane de manuscrise. Altul, şi mai interesant, este cu privire la trăsăturile oaselor. Dintre cele 33 de schelete, cel puţin 30 au fost identificaţi ca fiind bărbaţi, cercetătorii bazându-se pe dimensiunea cadavrelor şi pe forma pelvisului. De asemenea, şi restul oaselor au indicii conform cărora au aparţinut bărbaţilor, deşi nu există suficiente dovezi pentru a preciza cu certitudine.
Rămân totuşi unele semne de întrebare, deşi dovezile indică prezenţa unei secte. „Nu ştiu dacă aceştia sunt oamenii care au produs manuscrisele de la Qumran”, a precizat unul dintre cercetători, Yossi Nagar. „Dar concentraţia mare de bărbaţi adulţi de diverse vârste îngropată la Qumran este similară cu ceea ce am găsit la cimitirele mănăstirilor bizantine”.
La momentul morţii, bărbaţii îngropaţi aveau între 20 şi 50 de ani. Având în vedere vârsta înaintată a unora dintre ei şi faptul că nu scheletele nu prezintă urme de răni, aceştia nu erau soldaţi.
Întrucât nu au fost găsite femei, cercetătorii sugerează că aceasta era o „comunitate de bărbaţi celibatari”, iar „proporţia de copii şi adulţi decedaţi se potriveşte cu societăţile monastice din deşert în perioadele care au urmat”, precizează cercetătorii.
Desigur, deşi noua descoperire aduce un argument în plus la ideea că esenienii au creat aceste manuscrise, nu se poate spune că este vorba de această sectă şi nu alta de bărbaţi celibatari. Mai mult, nu se poate spune dacă persoanele ale căror morminte au fost găsite recent sunt creatorii sau păstrătorii textelor.
Descoperirea a fost prezentată la conferinţa organizată de American Schools of Oriental Research din Boston, Massachusetts.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Misterul Manuscriselor de la Marea Moartă – în sfârşit, descifrat?
Descoperire impresionantă lângă Marea Moartă. Au stat ascunse aproape 2.500 de ani
Ar putea fi comoara regelui Solomon un mit? Un istoric contrazice textele din Vechiul Testament