Şeful mafiei siciliene, Salvatore "Toto" Riina, a murit vineri la vârsta de 87 de ani, într-un spital penitenciar din oraşul Parma, relatează site-ul BBC News.
Supranumit „Bestia” şi „Capo di tutti capi”, Riina suferea de mai mult timp de cancer, boli de inimă si Parkinson. La începutul acestui an, el a cerut să fie eliberat din închisoare pentru a „muri cu demnitate”, o cerere care a fost respinsă.
Şeful Cosa Nostra se află în închisoare din 1993, primind 26 de sentinţe pe viaţă după ce a ordonat peste 150 de crime în Italia.
Riina a fost în spatele unei serii de atacuri mafiote la Roma, Milano şi Florenţa în 1993, în urma cărora 10 persoane au murit. În plus, femei, copii, poliţişti, judecători, procurori şi politicieni au fost ucişi din ordinele sale în anii ’80 şi ’90.
Împreună cu Luciano Leggio şi cumnatul lui Riina, Bernardo Provenzano, ramura Corleone a mafiei siciliene este responsabilă de moartea a mii de persoane. Cel mai cunoscut incident a avut loc la 23 decembrie 1984, când o bombă a explodat într-un tren pe ruta Napoli-Milano, provocând moartea a 16 persoane şi rănirea altor 266, într-o atrocitate care a devenit cunoscută sub numele de „masacrul de Crăciun”.
Salvatore „Toto” Riina a crescut în sărăcie la periferia oraşului Palermo, capitala Siciliei. S-a alăturat mafiei din perioada adolescenţei, iar prima crimă a comis-o la vârsta de 19 ani. Pe durata numeroaselor procese în care a fost implicat, şeful Cosa Nostra nu a recunoscut nicio acuzaţie şi a susţinut că este victima unui atac al statului italian.
Salvatore Riina s-a născut în data de 16 noiembrie 1930 în Corleone, o localitate departe de a fi inclusă în afacerile puternicei mafii siciliene din acea vreme. Membru al unei familii extrem de sărace, în care tatăl său îşi întreţinea copiii strângând fier vechi, micul Salvatore este martorul morţii propriului sau tată atunci când bătrânul încerca să dezamorseze o bombă din timpul celui de al doilea Război Mondial. Este motivul care îl determină pe tânărul Riina să se asocieze cu mafia locală şi să înfăptuiască prima crimă în contul acestora, la vârstă de doar 19 ani. La 20 de ani execută o pedeapsa de şase ani pentru uciderea unui alt bărbat, în timpul unei dispute. „Botezul” a reprezentat doar începutul unei lungi perioade de 40 de ani de terorizare. A poliţiei, a mafioţilor şi a propriei familii.
Famiglia din Corleone
Dupa terminarea celui de-al doilea Război Mondial, când dictatura fascistă a luat sfârşit, structura mafiotă din Corleone era aproape decimată. Nu era însă timpul ca steaua norocoasă a corleonezilor să apună. Famiglia a fost repusă pe picioare de către Angelo di Carlo şi Vincenzo Collura, amândoi emigraţi în anii ’20 în Statele Unite ale Americii, reîntorşi cu un scop precis: reconstruirea familiei din Corleone.
Di Carlo, fost marinar în timpul războiului, avea legături puternice în politică. Dorinţa sa a fost că Navarra, care îi era văr, să fie şeful noii familii. Pentru aceasta avea nevoie de aprobarea celor mai importanţi şefi sicilieni ai momentului. Odată formalităţile îndeplinite, Navarra devine şef, Collura adjunctul său şi Leoluca Leggio, consilier. Lucrurile ar fi putut să meargă bine pentru familia renăscută din propria cenuşă, dacă cutia Pandorei nu s-ar fi deschis cândva, în trecutul foarte îndepărtat. În curând, Collura a ajuns să nu se mai mulţumească cu rolul de adjunct al şefului cel mare şi şi-a dorit puterea numai pentru el. În spatele acestuia se afla o bandă de tineri, condusă de care Luciano Leggio, nepotul lui Leoluca Leggio. Aceştia au pus la cale o conspiraţie împotriva lui Navarra cu scopul de a-l îndepărta de la conducerea clanului. Michele Navarra, denumit „Tatăl nostru”, era un om educat, puternic şi respectat de către întreaga comunitate, în ciuda activităţilor ilegale la care lua parte.
Citeşte aici continuarea poveştii lui Salvatore “Toto” Riina – Bestia din Corleone!