Studiul condus de o echipă internaţională de la University of California – Santa Cruz a avut în vedere analizarea fragmentelor de oase de la cinci indivizi care au fost dezgropaţi în anii ’80. Dintre aceştia, trei trăiau înaintea contactului european, iar ceilalţi doi au trăit după aceea, relatează Science Daily.
„Nu am găsit nicio dovadă a schimbului genetic între locuitorii Insulei Paştelui şi cei ai Americii de Sud”, a precizat Lars Fehren-Schmitz. „Suntem surprinşi că nu am găsit nimic. Există multe dovezi că ar fi fost un lucru plauzibil, aşadar eram convinşi că am fi găsit dovezi ale unui contact pre-european cu America de Sud”, adaugă acesta.
Acesta este un subiect intens dezbătut de antropologi. Un studiu precedent arată similarităţi genetice ale primilor locuitori ai Americilor cu locuitorii de acum ai Insulei Paştelui, emiţându-se ipoteza că acest contact s-a produs între 1280 şi 1425. Fehren-Schmitz este primul care a utilizat analiza paleogenomică pentru a testa ipoteza în mod direct, pe care a infirmat-o: primul contact a avut loc după 1722.
„Povestea este mai complicată decât ne aşteptam”, precizează cercetătorul, făcând referire la modul în care populaţiile s-au amestecat odată cu venirea europenilor, care au adus cu ei noi oportunităţi de migrare.
„Acest studiu scoate la lumină importanţa ADN-ului antic în testarea ipotezelor cu privire la dinamica populaţiilor din trecut. Ştim că populaţia modernă de pe insulă are origine americană, iar acum ştim că locuitorii de dinainte nu aveau. Aşadar, marea întrebare rămâne: unde şi când au interacţionat aceste grupuri pentru a schimba baza genetică a locuitorilor de pe Insula Paştelui?”, conchide cercetătorul.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Insula Paştelui – Misteriosul „buric al Pământului”
A fost descifrat secretul misterioaselor statui de pe Insula Paştelui? (VIDEO)
Ce se ascunde sub celebrele statui de pe Insula Paştelui, care intrigă de secole? FOTO+VIDEO
O substanţă misterioasă din Insula Paştelui păstrează tinereţea minţii