A murit Iulian Vlad, ultimul şef al Securităţii lui Nicolae Ceauşescu. General în rezervă, Iulian Vlad avea 86 de ani.
La Revoluţia din decembrie 1989, generalul Iulian Vlad era şeful Departamentului Securităţii Statului, funcţie pe care o ocupa din 1987, scrie Gândul. Pe 31 decembrie 1989, Vlad a fost arestat şi condamnat la 25 ani de închisoare, ca urmare a implicarii sale în represiunile care au avut loc la Timişoara şi la Bucureşti, înaintea căderii regimului Ceauşescu. Nu a executat decât 4 ani, la inchisoarea de la Jilava, fiind eliberat pe 31 decembrie 1993.
În ultima parte a vieţii, Iulian Vlad a dus o întreagă campanie prin care s-a disculpat pe sine şi Securitatea comunistă pentru crimele comise în timpul regimului dictatorial şi pentru intervenţiile din timpul Revoluţiei din 1989.
Într-un interviu acordat pentru „Weekend Adevărul“, în 2015, Iulian Vlad spunea că are conştiinţa împăcată. „Cred că am făcut tot ce se putea face, pentru a evita un masacru. Ordinul dat de mine, ca unităţile de securitate să nu tragă, a fost unul extrem de important. În Bucureşti aveam aproape 2.000 de oameni pregătiţi să apere obiectivele din centrul Capitalei. Ce s-ar fi întâmplat dacă nu-i retrăgeam? Un măcel!“. Fostul şef al Departamentului Securităţii Statului spunea că a înţeles că soarta dictatorului fusese pecetluită, acesta fiind izolat pe plan extern.
În urmă cu câteva luni, Andrei Ursu, fiul disidentului Gheorghe Ursu (mort în beciurile Miliţiei), a depus o plângere penală cu cinci capete de acuzare împotriva generalului în rezervă Iulian Vlad.
Conform acestei plângeri, Iulian Vlad era acuzat de “instigare la persecuţii pe motive politice, cercetare abuzivă, represiune nedreaptă, supunerea la rele tratamente şi torturare a tatălui meu,” potrivit România Liberă. „E foarte trist că poate cel mai mare criminal din istoria Securităţii din acea perioadă a ajuns azi onorabil”, declara atunci Andrei Ursu.
Inginerul Gheorghe Ursu a murit în anul 1985, după ce a fost anchetat şi bătut cu bestialitate în arestul Miliţiei Bucureşti, din ordinul şefilor Securităţii.