Arhivele istorice deseori marchează evenimentul ca fiind Marele Cutremur Jianjing deoarece a avut loc în timp ce pe tron se afla împăratul Jiajing, informează History.
Numărul aproximativ al morţilor a fost estimat cu ajutorul analelor locale în care erau înregistrate alte 26 de cutremure din regiune. În cadrul registrului, cutremurului Jiahing este descris total diferit faţă de celelalte: munţii au fost trasformaţi în praf, inundaţiile şi focul care a ars timp de mai multe zile. În anale era estimat că unele oraşe şi-au pierdut aproximativ 60% din populaţie.
Deşi nu există dovezi clare privind numărul morţilor, Jiajing este totuşi considerat cel mai distructiv cutremur din istorie. Cel mai apropiat din punctul de vedere al gradelor pe scala Richter a fost cel din 2004 care a ucis aproximativ 230.000 de persoane din Indonezia, Thailanda, Sri Lanka şi India.
După apariţia scalei Richter din 1930, cercetătorii au creat o ipoteză privind cutremurul din Shaanxi, acesta fiind clasat la o magnitudine de 8,0-8,3 grade. Cel mai puternic cutremur din punctul de vedere al magnitudinii a avut loc în Chile în 1960. Acesta a avut o magnitudine de 9,5 şi a dus la moartea a 5.700 de persoane.
Deşi nu a avut cea mai mare magnitudine din istorie, cutremurul Jiajing a produs cele mai multe morţi din cauza populaţiei dense şi a clădirilor instabile.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: