Ruine subacvatice ale unui oraş roman dezvăluie faptul că un tsunami a devastat regiunea mediterană acum 1.600 de ani
De asemenea, cercetătorii confirmă ceea ce se specula anterior: Neapolis a fost centrul garumului în lumea romană, un condiment preferat în tot imperiul, scrie Daily Mail.
„Este o descoperire majoră”, susţine Mounir Fantar, directorul misiunii arheologice formată din cercetători tunisieni şi italieni. Aceştia au descoperit vestigiile lângă coasta oraşului Nabeul, unde expediţia subacvatică a găsit urme de drumuri şi monumente, pe lângă cele 100 de containere folosite pentru producţia garumului.
În ceea ce priveşte acest condiment, Fantar susţine că dezvoltarea oraşului „se datorează garumului”.
Cel mai important aspect al acestui studiu relevă că Neapolis a fost scufundat parţial de un tsunami pe 21 iulie 365 e.n. Acest tsunami a afectat şi Alexandria, în Egipt, şi insula grecească Creta, conform înregistrărilor istoricului Ammien Marcellin.
Vestigiile oraşului antic pot fi văzute în toată regiunea de lângă oraşul tunisian Nabeul. De fapt, Nabeul este o aşezare arabă construită peste Neapolis pe măsură ce acesta se prăbuşea.
Puţine se ştiu despre istoria oraşului, întrucât guvernul tunisian a început să acorde doar recent atenţie vestigiilor romane. Se ştie doar că, în perioada Războaielor Punice, aşezarea, care original a fost grecească, era sub ocupaţie cartagineză.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
A fost descoperit misterul oraşului roman din deşert
Cinci lucruri mai puţin cunoscute despre Hannibal, cel mai mare inamic al Imperiului Roman