O descoperire răstoarnă tot ce se ştia despre Chivotul Legământului, menţionat în Biblie ca fiind adăpostul celor 10 Porunci ale lui Dumnezeu. Cercetătorii susţin că ar fi avut un conţinut păgân

04 09. 2017, 09:16

De asemenea, aceştia consideră că nu a fost transportat în Ierusalim de Regele David în jurul anului 1000 î.e.n., ci de Regele Iosia, 400 de ani mai târziu, scrie Daily Mail.

Această ipoteză este plauzibilă, întrucât israeliţii, înainte să se convertească la monoteism, erau politeişti şi îşi transportau idolii cu ajutorul chivoturilor.

În ciuda faimei sale, obiectul a rămas enigmatic. Vechiul Testament spune că israeliţii au luat acest chivot prin deşert şi l-au pierdut filistinilor în urma unei bătălii. Conform scrierilor biblice, Dumnezeu i-a pedepsit pe filistini cu boală, forţându-i să returneze capturile de război în Kiriath Jearim, unde au rămas timp de 20 de ani, printre care şi Chivotul Legământului, obiect descris în Biblie care ar conţine tăbliţele de lut cu Cele zece porunci primite de Moise pe muntele Sinai, toiagul lui Aaron şi o cantitate mică de mana, hrana cu care s-ar fi hrănit evreii timp de 40 de ani în deşert.

După aceea, David duce acest obiect în Templul Regelui Solomon din Ierusalim, iar de aici nu mai există nicio înregistrare.

Profesorul Thomas Romer de la College de France, care a participat la acest studiu, susţine că „este posibil ca obiectul să fi rămas o perioadă mai îndelungată la Kiriath Jearim, iar Iosia a fost cel care l-a dus în Ierusalim, unde a vrut să concentreze toată activitatea politică şi religioasă”, astfel obiectul ar fi petrecut de fapt câteva sute de ani departe de capitala Israelului antic.

Conform cercetătorilor de la Universitatea din Tel Aviv şi a celor de la College de France, această desfăşurare a evenimentelor ar explica de ce există mai multe relatări despre aceasta după anul 609 î.e.n.

Mai mult decât atât, descoperirile sugerează că obiectul ar fi conţinut idoli ai zeilor canaaniţi care erau veneraţi în regiune în secolul al VIII-lea î.e.n.

Cercetătorii au mai descoperit şi un zid la Kiriath Jearim, care ar putea aparţine unui templu israelit, care ar fi „rivalizat” cu Templul din Ierusalim, fiind o distanţă de doar 12 kilometri între ele.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Descoperire excepţională care poate confirma o relatare biblică: arheologii au luat urma Chivotului Legământului, găsind sute de artefacte în regiunea în care acesta s-a aflat

Chivotul Legamantului va fi dezvaluit de Patriarhul Etiopiei

Mozaicuri cu scene din Vechiul Testament, descoperite de arheologi în Israel

5 dintre cele mai mari controverse legate de informaţiile prezentate în Biblie – FOTO+VIDEO