Războiul fără sfârşit din Afganistan: motivele care stau la baza conflictului. De ce este atât de greu de câştigat conflictul?
Afganistan a fost centrul competiţiei între marile puteri, pentru mult timp. Între 1839 şi 1919, britanicii au luptat în trei războaie din Afganistan, toate având o durată de câteva luni până la un an, relatează History. În timpul primelor războaie, Imperiul Britanic dorea să-şi securizeze poziţia în ţară şi să contracareze influenţele ruseşti, afirmă Mahmoud Hanifi, profesor din cadrul Universităţii James Madison (Virginia, SUA).
În cadrul celui de-al treilea război, britanicii au dorit să-şi securizeze poziţia în faţa Imperiului Otoman. Similar, Uniunea Sovietică a ocupat regiunea între 1979 şi 1988 în cadrul competiţiei directe cu americanii din timpul Războiului Rece. În timpul războiului, CIA a furnizat armament, în secret, mujahedinilor, astfel sovieticii au luptat cu o ţară susţinută în mare parte de o putere imensă.
Afganistan se află într-o poziţie geografică strategică, reprezintă o punte între Asia Centrală, Orientul Mijlociu şi sud-estul Asiei. Aşadar, atunci când puterile mari ale lumii îşi trimit trupele în războiul din Afganistan apar tensiuni faţă de celelalte ţări aflate în regiune din cauza încercărilor de impunere a influenţei.
Aceleaşi acţiuni au loc şi în prezent, în timp ce SUA furnizează armament mujahedinilor, NATO a acuzat Iranul că ar fi oferit armament talibanilor din Afganistan. Recent, Donald Trump a cerut Indiei, care investeşte masiv în Afganistan, să ajute trupele americane să câştige războiul.
Printre alte motive ce fac dificilă câştigarea unui război în Afganistan se numără tipul de teren dificil care îngreunează transportarea echipamentelor.
În cadrul războiului din prezent, SUA lucrează împreună cu paştunii (locuitori ai Afganistanului) pentru crearea unui guvern în zonă. Deşi reprezintă majoritatea etnică, paştunii sunt răspândiţi în mai multe triburi multietnice şi multilingvistice.
Pe 21 august, 2017, Donald Trump afirma că SUA nu se va retrage din războiul din Afganistan până când nu se va obţine o victorie clară. De asemenea, Trump a afirmat că vor exercita politici mult mai agresive în Pakistan, acuzând ţara că adăposteşte terorişti.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: