Lămâile, simbolul elitelor în Roma antică. Un studiu sugerează că acestea au fost primele fructe ce au apărut în zona Mediteranei
Lămâia era considerată un produs valoros datorită calităţilor sale curative, a utilizării sale simbolice, a rarităţii, dar şi datorită mirosului său plăcut. Fructul s-a răspândit în Roma antică datorită statutului său social, notează Mail Online.
În cadrul unui studiu realizat de cercetătorii Universităţii din Tel Aviv a fost descoperită evoluţia comerţului cu lămâi din perioada străveche a Mediteranei. Studiul are la bază mai multe texte vechi, artefacte şi rămăşiţe arheobotanice, inclusiv polen.
Până la începutul primului secol, lămâile erau singurele disponibile în Roma antică, acestea erau extrem de rare şi scumpe. ,,În prezent, lămâii reprezintă o componentă majoră a florei din zona Mediteranei şi unul dintre cele mai cultivate fructe din regiune,” a declarat dr. Dafna Langgut din cadrul Institutului de Arheologie TAU.
,,Însă citricele nu sunt native din zona Mediteranei, originile acestora fiind în sud-estul Asiei. Descoperirile noastre sugerează că lămâile au fost primele citrice apărute în zona Mediteranei, fiind un simbol al elitei. Celelalte fructe citrice au apărut un mileniu mai târziu, din motive economice,” a adăugat experta.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: