Descoperirea publicată în revista Nature sugerează că primii oameni au ajuns în Australia cu 5.000 până la 18.000 de ani mai devreme decât se credea anterior. De asemenea oamenii ar fi coexistat în acea perioadă cu animalele gigantice ale Australiei, cu mult timp înainte de extincţia megafaunei, relatează NY Times.
,,Acestea sunt cele mai recente date privind ocuparea Australiei de către oameni,” a declarat Peter Hiscock, arheolog din cadrul Universităţii din Sydney. Excavările arheologice anterioare au sugerat că oamenii au migrat către Australia în urmă cu 47-60 de mii de ani în urmă. Dar cercetările recente realizate într-un aşezământ aborigen denumit Madjedbebe, au dezvăluit existenţa unor relicve umane ce datează de acum 65.000 de ani.
,,Am fost uimiţi de descoperire, la locul sitului a fost găsit un şemineu intact, pietre pentru măcinat intacte şi rămăşiţe ale corpurilor umane îngropate,” a declarat Chris Clarkson, arheolog din cadrul Universităţii din Queensland, Australia.
Madjedbebe a fost studiat încă din 1970. Dar în timpul cercetărilor recente Clarkson şi colegii săi au reuşit să recupereze peste 11.000 de artefacte din cele mai adânci locuri ale sitului.
Descoperirea oferă informaţii atât privind momentul migrării oamenilor către Australia, dar şi privind dispariţia megafaunei din zonă. ,,Descoperirea elimină credinţele anterioare conform cărora omenirea a provocat dispariţia animalelor de dimensiuni uriaşe. Studiul dovedeşte că oamenii au coexistat cu acestea timp de 25.000 de ani,” a declarat Clarkson.
În acea perioadă în Australia trăiau şopârle de peste 8 metri. broaşte ţestoase de mărimea automobilelor şi canguri de pste 450 de kilograme.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: