Viaţa SECRETĂ a uneia dintre cele mai cunoscute simboluri ale modei: Aventurile lui Coco Chanel cu ofiţerii din Gestapo şi rolul de spion al naziştilor
Coco Chanel a fost una dintre pionierii modei, schimbând modul în care femeile se îmbrăcau, precum şi modul de gândire al acestora. A murit la vârsta de 87 de ani, în ianuarie 1971. Zeci de ani mai târziu, numele şi brandul au fost considerate o emblemă a modei franţuzeşti, informează Vintage News. Printre elementele marcante şi în prezent se numără ,,micuţa rochie neagră”, genţile Chanel, dar şi parfumul simbolic Chanel No.5.
Coco Chanel a fost subiectul principal al multor filme, biografii şi romane istorice care s-au axat pe cariera ei extraordinală. Desigur, reputaţia femeii a înlăturat suspiciunile privind colaborarea lui Coco Chanel cu naziştii în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
Conform cercetărilor realizate de jurnalistul şi autorul Hal Vaughan, cunoscuta creatoare de modă a fost o ,,antisemită înverşunată,” simpatizantă a nazismului şi colaboratoare a serviciul de informaţii al armatei germane Abwehr. Vaughan a cercetat arhivele europene şi americane şi a restrâns dovezile în cartea ,,Sleeping With the Enemy: Coco Chanel’s Secret War”.
Sursa: Wikimedia Commons
Cartea prezintă modul prin care Chanel a devenit o femeie de succes prin intermediul colaborării cu naziştii. Mulţi critici şi teoreticieni au încercat să confirme această teorie. Conform unor documente descoperite în cadrul arhivei ministerului francez şi a documentelor naziste, Chanel a fost un spion nazist ce avea numele de cod ,,Westminster”. Numele său de spion făcând referire la aventura sa amoroasă cu Ducele de Westminster, cel mai bogat bărbat din Anglia acelor vremuri. Chanel a trăit întreaga sa viaţă în cercurile înalte ale societăţii, având cunoştinţe din cadrul elitei britanice, precum Winston Churchill.
În timpul războiului, Chanel a trăit în mare parte în hotelul Ritz din Paris, trăind în lux, în timp ce mulţi francezi erau daţi afară din casele lor sau deportaţi. Femeia împărţea hotelul cu spioni ai naziştilor şi politicieni precum Joseph Goebbels şi Hermann Goering. Desigur, nu există niciun dubiu că Chanel a fost amanta ofiţerului secret Gunther von Dincklage. În 1943, Chanel a călătorit împreună cu Dinklage pentru a trimite primului-ministru al Angliei Winston Churchill o scrisoare ce se presupune că l-a forţat pe politician să încheie ostilităţile cu naziştii.
Istoricii susţin că tendinţele sale antisemite au apărut din cauza parteneriatului său cu o familie de evrei, Wertheimers. În 1924, Chanel i-a cerut ajutor financiar lui Pierre Wertheimer pentru a-şi extinde imperiul modei. Acesta i-a oferit ajutorul, dar ea a rămas doar cu 10 procente din propria sa companie. Tensiunile au crescut atunci când Chanel a început să se plângă că este exploatată.
În 1930, naziştii au implementat legile ,,ariene” în zone ocupate de Germania. Legea a forţat o treime dintre afaceriştii evrei să renunţe la companiile lor până în 1941. Cu ajutorul acestor legi, Chanel l-a manipulat pe Wertheimer care deţinea o mare parte din parfumurile Chanel în acea perioadă. În 1941, Coco a trimis o scrisoare către oficialii nazişti pentru a cere deţinerea completă a companiei parfumurilor Chanel. ,,Parfumurile Chanel au fost abandonate de proprietarul lor. Am un drept incontestabil de deţinere a companiei deoarece este creaţia mea,” scria Coco.
Conform lui Vaughan, Chanel era o afaceristă care profita de oportunităţi. Naziştii erau puterea, iar femeia gravita în jurul puterii. Chanel nu credea în altceva decât în modă, nu îi păsa de politica lui Hitler sau nazism. Însă cerinţele lui Chanel nu au fost aprobate doarece Wertheimer delegase un prieten fără origini evreieşti pentru a fi proprietarul Casei Chanel care a rămas în proprietatea familiei Wertheimer până în prezent.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: