Un altar vechi de 3.000 de ani a fost descoperit într-o zonă a Drumului Mătăsii
Într-un colţ izolat din nord-vestul Chinei a fost exacavat un altar închinat Soarelui, vechi de 3.000 de ani. Acesta oferă informaţii despre cultura triburilor din regiune şi practicile religioase ale acestora, informează National Geographic.
Ruinele au fost descoperite în 1993 în regiunea autonomă Xianjiang Uygur, dar au fost excavate în urmă cu un an. În prezent, arheologii şi-au confirmat suspiciunile iniţiale privind utilizarea altarului pentru venerarea Soarelui în timpul Epocii Bronzului.
Nomazii dominau în acea perioadă regiunea aflată între Kazahstan şi Mongolia. Deşi au mai fost descoperite anterior altare ale Soarelui, structura este unică pentru regiunea Xinjiang. Altarul este alcătuit din trei straturi circulare de piatră. Diametrul cercului exterior are o lungime de 99,97 de metri, arheologii considerând că pietrele au fost cărate de la câţiva kilometri depărtare de oameni şi cai.
Descoperirea are o importanţă majoră deoarece sugerează o legătură culturală puternică între regiunile nomade şi dinastiile conducătoare din China străveche.
Drumul Mătăsii a devenit cunoscut cu 100 de ani înainte de instaurarea dinastiei Han din China. Drumul a provocat schimbări majore din punct de vedere economic, cultural şi comercial până în secolul XV. Soarele a devenit la scurt timp un astru venerat de culturile existente în acea perioadă. ,,Din timpuri străvechi, toate civilizaţiile eurasiatice au utilizat formele circulare pentru a reprezenta Soarele,” a declarat arheologul Wu Xinhua.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: