O nouă descoperire uimitoare despre strămoşii noştri
Margarita Díaz-Andreu, cercetătoarea care a condus acest studiu, a precizat că „cele câteva adăposturi care aveau desene aveau de asemenea proprietăţi acustice speciale”. Unele grupuri de vânători-culegători şi fermieri credeau că spiritele care locuiesc în roci îşi arată prezenţa prin intermediul ecourilor. Totuşi, dovezile care să determine acest lucru au fost rare, scrie Science News.
Echipa de arheologi a studiat două situri, în anii 2015 şi 2016. Baume Brune este o faleză lungă de un kilometru din sud-estul Franţei care are 43 de peşteri formate natural. Dintre acestea, doar opt conţin desene, precum figuri asemănătoare arborilor şi animale cu coarne. Al doilea sit se află la Valle d’Ividoro de pe coasta de est a Italiei. Dintre cele 11 peşteri de aici, doar trei au desene.
Cercetătorii au datat aceste picturi la vârste curpinse între 5.000 şi 6.500 de ani. Pentru a analiza structura undelor acustice, cercetătorii au folosit microfoane speciale conectate la un magnetofon digital. Datele acustice au fost modelate ulterior într-o structură tridimensională, indicând originile reflexiilor sunetelor.
În ambele situri, adăposturile desenate aveau proprietăţi de propagare a undelor acustice mai bune decât cele nedesenate.
Paul Pettitt de la Universitatea Durham din Anglia precizează că „noul studiu furnizează dovezi convingătoare că ecourile, care sunt inexplicabile ştiinţific pentru oameni preistorici, joacă un rol determinant cu privire la modul în care arta a fost creată”.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Cum îşi făceau oamenii preistorici uneltele?
Armele preistorice – marturii ale unui trecut sangeros