Cât de diversă era de fapt populaţia Romei? Un nou studiu scoate la iveală un aspect surprinzător

26 06. 2017, 08:21

Utilizând tehnici de criminalistică, antropologii de la North Carolina State University şi California State University din Sacramento au examinat craniile din trei cimitire romane: 27 de la Isola Sacra de pe coasta Italiei centrale, 26 de la Velia, pe coasta sudică a peninsulei şi 20 de la Castel Malnome, de la periferiile Romei, relatează Science Daily.

Rămăşiţele cimitirelor de la Isola Sacra şi Velia au aparţinut comercianţilor din clasa de mijloc, în timp ce vestigiile de la Castel Malnome aparţineau lucrătorilor manuali. Acestea datează din perioada cuprinsă între primul secol şi al III-lea secol e.n.

Ann Ross, profesoară de antropologie la NC State şi co-autoare a lucrării, a precizat că „există diferenţe semnificative ale craniului între comunităţile de coastă, deşi populaţia era asemănătoare în termeni de clasă şi ocupaţie”. Samantha Hens, profesoară de antropologie la Sacramento, susţine că „acest lucru se datorează faptului că în jurul regiunii Velia exista o populaţie grecească”.

Mai mult decât atât, craniile de la Castel Malnome aveau mai multe trăsături în comun cu cele din siturile de coastă decât aveau siturile de coastă între ele. Hens precizează că „acest lucru scoate la iveală heterogenitatea populaţiei din jurul Romei şi fluxul de sclavi şi muncitori folosiţi pentru muncă manuală”. Altfel spus, oamenii migrau în şi din jurul capitalei imperiului, provenind (şi) din aceste două regini de pe coastă. Cercetătoarea mai adaugă şi faptul că „tiparele de similaritate şi de diferenţe ne ajută să reconstituim relaţiile dintre populaţiile antice”.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Un templu al unui zeu oriental descoperit pe teritoriul Imperiului Roman. ‘Aceasta este o foarte rară şi fascinantă descoperire’

Împaratul care a adus grandoare Imperiului Roman

Descoperirea care dă peste cap teoria destrămării Imperiului Roman

Cinci lucruri mai puţin cunoscute despre Hannibal, cel mai mare inamic al Imperiului Roman