Experţii de la Universitatea din Tel Aviv consideră că textul de pe spate este continuarea inscripţiilor de pe faţă, care sunt vizibile şi cu ochiul liber şi include informaţii despre fonduri militare. Piesa provine din Tel Arad, un sit al unei fortăreţe antice care se găseşte lângă oraşul modern Arad, scrie Science Alert.
Arie Shaus, arheolog la Universitatea din Tel Aviv, precizează că „în timp ce partea anterioară a fost studiată în detaliu, spatele acesteia a fost considerat lipsit de inscripţii”.
În total, au fost găsite 50 de noi caractere şi 17 cuvinte folosind noua tehnică. Mesajul începe cu o cerinţă pentru vin, înainte de a garanta asistenţa dacă destinatarii mesajului au vreo solicitare proprie”.
Sfârşitul mesajului cuprinte o solicitare pentru aprovizionarea cu un bun nenumit pentru o anumită persoană nenumită şi o notă despre o anumită măsurătoare a cantităţii de vin pe care un anume Ge’alyahu o avea asupra lui”.
Între 20 şi 30 de soldaţi erau stabiliţi în acest avanpost în jurul anului 600 î.e.n. Se pare că aprovizionarea constantă cu alcool era sus pe lista lor de priorităţi.
Echipa are în plan de a folosi aceeaşi tehnică pe alte artefacte pentru a vedea dacă mai există mesaje ascunse. Acestea ne pot dezvălui mult mai multe lucruri despre modul în care trăiau oamenii antici.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Una dintre cele mai preţioase comori, descoperită de arheologi în Anglia
A fost un an istoric! Cele mai UIMITOARE descoperiri arheologice din 2016
Caz rar şi înfricoşător: arheologii au descoperit o naştere post-mortem într-un mormânt