Top 10 cele mai faimoase incendii din istorie. O mare capitală europeană a fost predispusă la incendii chiar de la începutul existenţei sale
This browser does not support the video element.
Boston 1872
Incendiul din Boston din a doua jumătate a secolului al XIX-lea a fost cel mai costisitor din istoria Americii. Pagubele cele mai semnificative s-au înregistrat în zonele de suburbie şi în districtul financiar, rezultând în pierderea a mii de slujbe şi a distrugerea a numeroase afaceri. Incendiul a fost atât de costisitor încât multe companii de asigurări au dat faliment întrucât nu au putut acoperi costurile, relatează Toptenz.
O cauză a amplorii incendiului a fost şi dotarea slabă a departamentului de pompieri. În ultimă instanţă, erorile au dus la transformarea în scrum a 65 de hectare de teren, 776 de clădiri şi moartea a 20 de oameni.
Londra 1212
Mai puţin cunoscut ca incendiul din 1666, cel din 1212 a fost mult mai mortal, omorând aproximativ 3.000 de oameni, mulţi dintre ei fiind prinşi pe Podul Londrei, care la acea vreme era construit din materiale inflamabile. În incendiu, o treime de oraş a ars. De fapt, Londra a avut o predispoziţie la incendii, din 1130 şi 1666 a ars de cel puţin şase ori, punând sub semnul întrebării ideea conform căreia omul învaţă din trecut.
Londra 1666
Deşi capitala Angliei a ars de multe ori, în principal din cauza clădirilor din lemn şi a proiectării de slabă calitate, cel mai cunoscut incendiu este cel din anul 1666. Acest lucru se datorează faptului că a fost chiar foarte benefic, întrucât a afectat zonele marginale unde cu un an în urmă izbucnise o epidemie de ciumă, „sterilizând” astfel oraşul. De asemenea, doar şase oameni şi-au pierdut viaţa.
Roma 64
Multe legende s-au format în jurul acestui eveniment, care, după toate sursele, este autentic. Nu există totuşi dovezi că Împăratul Nero ar fi incendiat intenţionat capitala Imperiului Roman.
Ceea ce se cunoaşte, conform istoricului Tacitus, focul s-a răspândit cu viteză şi incendiul a persistat timp de 5 zile şi jumătate, lăsând 10 din cele 14 districte ale oraşului complet distruse sau avariate sever.
Chicago 1871
Puţine incendii au fost atât de faimoase precum cel din Chicago din 1871, lăsând peste 17.000 de clădiri distruse şi 90.000 de oameni fără locuinţă. Din fericire, s-a răspândit încet, omorând mai puţin de 300 de oameni; o consolare mică având în vedere faptul că o parte însemnată a populaţiei a trebuit să supravieţuiască iernii fără un acoperiş deasupra capului.
Totuşi, la fel ca în incendiul din Londra din anul 1666, focul a deschis calea pentru un nou şi îmbunătăţit Chicago, iar în doar câteva decenii a devenit metropola care este şi acum.
San Francisco 1906
Incendiul care a distrus 25.000 de clădiri şi a omorât aproximativ 3.000 de persoane a fost atât unul natural, cât şi produs de om. Focul a fost produs în primă instanţă de un cutremur care a lovit oraşul în ajunul zilei de 18 aprilie 1906, iar omul a contribuit prin eforturile stângace de a-l opri. Pompierii au dinamitat clădiri intacte în încercarea de a opri focul, astfel, au reuşit să distrugă jumătate dintre clădiri (care altfel ar fi supravieţuit).
De asemenea, cutremurul a distrus rezervele de apă, ceea ce nu a ajutat sub nicio formă la oprirea incendiului. Alături de corupţia oraşului, care a dus la subfinanţarea departamentului de pompieri, incendiul din San Francisco de la începutul secolului al XX-lea este unul dintre cele mai cunoscute.
Peshtigo, Wisconsin 1871
America a fost lovită în acelaşi an de două incendii majore. La câteva mii de kilometri de Chicago, în statul Wisconsin a avut loc un incendiu care a omorât circa 2.500 de oameni. Cel mai lovit a fost orăşelul Peshtigo, focul lăsând în urmă 1.700 de morţi – multe cadavre nu au fost niciodată recuperate. Numărul total de morţi nu se poate cunoaşte cu exactitate, din cauza faptului că multe comunităţi erau izolate.
Martorii spun că focul a fost atât de intens încât a creat tornate care aruncau vagoane la 100 de metri distanţă şi distrugeau casele numai prin forţa curentului.
Texas City 1947
Focul a pornit de la un vas comercial care transporta 2.300 de tone de azotat de amoniu (aceeaşi substanţă care a cauzat explozia de la Mihăileşti din 2004, doar că în acest caz cantitatea a fost mult mai mică). Pentru a face o imagine clară, şocul s-a simţit în New Orleans, aflat la 400 de kilometri distanţă. Altfel spus, dacă explozia ar fi avut loc în portul Constanţa, locuitorii Braşovului ar fi simţit unda de şoc. Cantitatea imensă a dus la o explozie atât de mare încât a distrus 1.000 de clădiri şi a omorât 600 de persoane, inclusiv tot departamentul de pompieri voluntari care se aflau la bordul navei când a explodat.
Mai rău este că a pornit o reacţie în lanţ, afectând rafinării şi alte uzine aflate lângă port, din care s-au declanşat incendii.
Halifax, Nova Scotia 1917
Puţini au auzit de acest incendiu pentru că s-a întâmplat în timpul Primului Război Mondial şi nu a făcut subiectul presei din cauza cenzorilor. Explozia a avut loc pe 6 decembrie 1917, când nava de transport Mont-Blanc, încărcată cu muniţie s-a lovit de un vas norvegian în portul Halifax şi a luat foc. Înainte ca pompierii şi echipajul să poată face ceva, focul a ajuns la muniţie, rezultând într-o explozie cu o forţă de trei kilotone de TNT şi chiar a cauzat un tsunami şi o undă de şoc care a scos copacii din rădăcini şi a distrus clădiri.
Au existat 2.000 de morţi şi 9.000 de răniţi şi o mare parte din oraş în ruine.
Tokyo, Japonia 1923
Cel mai mare incendiu a fost în Tokyo, cu un număr incredibil de morţi de 142.000. Incendiul a urmat aceeaşi serie de evenimente ca cel din San Francisco: un cutremur a cauzat incendiul. În acest caz, cutremurul a avut loc la ora amiezii, atunci când mulţi găteau, rezultând în numeroase mici incendii peste tot în oraş care s-au răspândit rapid din cauza vântului puternic. Combinaţia de factori a fost atât de nefastă încât incendiu a luat forma unei furtuni de foc.
Mai mult decât atât, cutremurul a cauzat un tsunami. Într-un final, 570.000 de case au fost distruse, lăsând o populaţie de 1,9 de milioane fără locuinţă.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Incendiu de proporţii la o clădire de apartamente cu 27 de etaje din vestul Londrei
Cele mai cumplite dezastre naturale
Focul care arde de peste 6.000 de ani. Este practic imposibil de stins