Monumentul de la Avebury rămâne totuşi învăluit în mister. Arheologii cred că acesta folosea ca loc pentru ceremonii şi festivaluri, după care era ars – imaginea rezultată atunci fiind cel mai probabil una de excepţie.
Conform Live Science, Alex Bayliss, arheolog la Historic England şi co-autor al acestui studiu, a precizat că „este complet diferit faţă de tot ce am găsit în preistoria britanică”.
Cercurile de lemn de la Avebury se află la doar 37 de kilometri de Stonehenge, iar toată zona este plină de situri şi vestigii ale civilizaţiei preistorice.
Arheologii au dedus forma monumentelor pe baza lemnului carbonizat după ardere. Bayliss precizează că „este ca o pereche de pahare: sunt două cercuri cu un spaţiu între ele”. Unul dintre cele mai mari astfel de cercuri aveau un diametru de 250 de metri.
Cel mai probabil, lucrătorii preistorici tăiau buşteni pe care îi îngropau vertical în pământ.
De asemenea, chiar lângă aceste monumente, arhologii au dezgropat artefacte precum oase de animale, cioburi de oale din lut care indică era Neoliticului târziu.
Din păcate, nu se cunosc foarte multe despre perioada aceea, fiind considerată de mulţi cercetători o „eră întunecată”, care a lăsat puţine dovezi arheologice.
Noile descoperiri au fost publicate pe 9 iunie în jurnalul British Archaeology.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
De ce a fost construit monumentul de la Stonehenge? Descoperiri recente oferă o explicaţie complexă
O nouă teorie rescrie istoria monumentului Stonehenge
De ce a fost construit Stonehenge pe locul unde se află acum? Arheologii au în sfârşit un răspuns