Mumii lituaniene dezvăluie detalii esenţiale despre variolă, boala care a ucis 300 de milioane de oameni numai în secolul XX

18 06. 2017, 10:00

Îngropate alături de alte cadavre, cele 23 de rămăşite analizate s-au mumificat spontan din cauza temperaturilor reci şi a ventilaţiei, informează History. De la începutul anului 2012, o echipă a studiat mumiile pentru a putea înţelege mult mai bine starea de sănătate şi bolile de care au suferit. 

În urmă cu un an, cercetătorii din Canada anunţau descoperirea unui set de gene ale variolei în corpul mumificat al unui copil descoperit într- criptă din Vilnius, Lituania. Descoperirea a reaprins disputele istorice privind apariţia variolei, una dintre cele mai devastatoare boli. 

Bazându-se pe arhivele din China şi India străveche, precum şi pe observaţiile realizate asupra mumiilor egiptene, istoricii  şi cercetătorii au susţinut că variola a apărut în urmă cu câteva sute de ani. Însă după analizele realizate asupra copilului mumificat din Vilnius, experţii au descoperit că variola conţinea tulpini apărute în 1950 şi 1970. 

Credit: Kiril Cachovski of the Lithuanian Mummy Project, 2015

Cripta din Vilnius conţinea nenumărate persoane decedate. În 1960, sovieticii au ocupat Lituania, autorităţile sigilând cadavrele în spatele unui geam de sticlă. Datorită umidităţii care se aduna, majoritatea corpurilor mumificate natural au început să se descompună. În 2004, antropologii au desigilat mormântul şi au examinat cele 200 de cadavre, 23 dintre acestea aflându-se în stare perfectă de conservare. 

Încă din 2012 o echipă de cercetători italieni, condusă de Dario Piombini-Mascali, a început studierea indivizilor care au trăit în secolul XVII, XVIII şi XIX, pentru a afla detalii despre modul în care trăiau, bolile de care au suferit şi starea lor de sănătate din timpul vieţii. Deşi majoritatea persoanelor din criptă aparţineau clasei sociale superioare, acestea au suferit de probleme dentare, ale gingiilor, artrită, paraziţi intestinali, arteroscleroză şi rahitism. 

Conform analizelor copilului mumificat din Vilnius, variola ar fi apărut în urmă cu 500 de ani. După ce a produs moartea a peste 300 de milioane de persoane în secolul XX, variola a fost declarată eradicată oficial în 1980. 

Vă recomandăm să citii şi următoarele articole: 

Descoperire uimitoare în ADN-ul unui copil mumificat. Este cea mai veche versiune a unui virus care a provocat epidemii crude
 
Tulburător: au fost descoperite fiole cu virusul variolei într-un colţ al unui depozit nesecurizat din SUA!
 
Pericolul experimentelor de laborator. Savanţii modifică genetic virusuri mortale, care pot declanşa o pandemie
 
Ce se va întâmpla cu ultimele mostre din virusul variolei? Care sunt riscurile?