Masca a fost găsită într-un sit care datează din anul 1000 î.e.n. Găurile indică poziţia ochilor, gurii şi nasului măştii, scrie Live Science.
Surse de minereu de cupru au fost găsite la 70 de kilometri distanţă de locului descoperirii, sugerând că este produsă local.
Aşadar, este foarte probabil ca metalurgia să fi apărut în Argentina în acelaşi timp în care a apărut şi în Peru, conform studiului cercetătorilor.
Obiecte de aur au apărut acum aproximativ 4.000 de ani în partea de sud a Peru-ului, conform unui studiu publicat în 2008.
Clima umedă a Americii de Sud a dus la deteriorarea măştii din cupru. Masca a fost descoperită într-un mormânt lângă localitatea La Quebrada, în nord-vestul Argentinei, alături de 14 corpuri umane, cu toate oasele amestecate, iar artefactul din cupru poziţionat deasupra acestora.
Masca este lungă de 18 centimetri şi lată de 15 centimetri. Impurităţile din cupru sunt mai mici de 1%. Procedeul de fabricare a inclus aplatizarea metalului rece şi reîncălzirea lui.
Vârsta acestor obiecte de metal, în particular a măştii, sugerează că oamenii din zona Anzilor argentinieni au folosit cuprul pentru artefacte de mai mult timp decât se credea înainte. Cercetătorii Leticia Inés Cortés şi María Cristina Scattolin au precizat că „dovezile prelucrării cuprului indică faptul că văile din nord-vestul Argentinei şi nordul Chilei au fost centre de producţie a cuprului. Aceste date sunt esenţiale pentru orice demers care doreşte să înţeleagă metalurgia din Anzi”.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Pe urmele unui artefact fascinant: mecanismul din Antikythera, computerul vechi de două milenii
Top 10 – falsuri si fraude comise in numele stiintei
A fost descoperit un detaliu fascinant despre săbiile vikingilor