A fost descoperit cel mai vechi caz de cancer din America centrală. ”Nu există nicio dovadă care să ateste că această boală era mai rar întâlnită în trecut”
Rămăşiţele, care au fost descoperite în anii ’70 în provincia Bocas del Toro din Panama, au fost reanalizate de Nicole Smith-Guzmán de la Smithsonian Tropical Research Institute, aceasta a descoperit o trăsătură interesantă a humerusului drept, anume urme ce par a indica prezenţa unei tumori, scrie Smithsonian Magazine.
În urma datării cu carbon, s-a aflat că acesta este cel mai vechi caz de cancer din America centrală.
Oasele au aparţinut unui adolescent de 14-16 ani, probabil de sex feminin, dar în lipsa pelvisului este greu de dovedit.
Tipul de cancer nu poate fi ştiut cu exactitate, dar tumoarea a fost o formă de sarcom. De asemenea, în urma colaborării cu Jeffrey Toretsky, specialist în oncologie pediatrică, cercetătoarea susţine că tumoarea nu a fost cauza morţii.
Motivul pentru care cazurile de cancer nu se păstrează în siturile arheologice din America centrală este faptul că solul, la fel ca ploaia, tinde să fie acid, fiind nevoie de condiţii speciale pentru a păstra vestigiile umane. Acest schelet a fost salvat de scoicile cu care a fost îngropat, a căror descompunere a menţinut pH-ul solului la un nivel care să permită conservarea oaselor.
Smith-Guzmán adaugă faptul că „nu există nicio dovadă care să ateste că această boală era mai rar întâlnită în trecut. Cancerul este rar întâlnit la oamenii mai tineri de 50 de ani şi dacă luăm în considerare numărul mic de rămăşiţe umane care sunt conservate şi excavate, avem la dispoziţie foarte puţin material. De aceea nu vedem mai multe cazuri de cancer găsite în populaţiile antice. De asemenea, efectele cancerului trebuie să se observe în oase, ceea ce este neobişnuit”.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Încă o descoperire uimitoare făcută de arheologi în Mormântul Sfânt
Popoarele din America Centrală de acum peste 2000 de ani erau mai evoluate decât se credea