Istoria FASCINANTĂ a protezelor. Din antichitate la penisul bionic al erei contemporane

20 05. 2017, 15:00

O interfaţă inovatoare pentru creier care le va permite veteranilor de război să controleze părţi artificiale ale corpului a fost anunţată de cercetători din Virginia, SUA. De cealaltă parte a oceanului, oameni de ştiinţă de la Universitatea Newcastle dezvoltă membre artificiale capabile să „vadă şi simtă” lucrurile din faţa lor şi să reacţioneze, scrie Go4it.

A făcut valuri cazul lui Mohammed Abad, din Scoţia, care şi-a pierdut penisul şi un testicul într-un accident grav suferit la vârsta de 6 ani. Băiatul a fost agăţat de un vehicul care l-a târât pe o distanţă de 180 de metri. Din cauza handicapului său, Abad nu a reuşit să îşi întemeieze o familie. Lucrurile s-au schimbat în 2015, când Abad (43 de ani atunci) a devenit posesorul primului penis bionic din lume.

Organul a fost realizat, timp de trei ani, de o echipă de experţi de la University of London din grefe preluate de pe antebraţul lui Mohammed, potrivit Engadget. Penisul include şi un mecanism cu pompă. „Când vrei puţină acţiune apeşi butonul de ‘on’. Când ai terminat apeşi un alt buton. Durează câteva secunde”, a declarat pacientul.
 
Toate aceste proiecte le îmbunătăţesc viaţa celor care au rămas cu un handicap fizic, în urma unui război sau a unui accident nefericit.
 
Drumul până aici a fost, însă, lung şi anevoios. Primele proteze au apărut în antichitate şi apar chiar şi în operele de atunci. Unele dintre acestea erau foarte avansate pentru perioada respectivă.

Citeşte continuarea pe go4it.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Cea mai nouă proteză de GENUNCHI a fost folosită în PREMIERĂ într-un spital de stat din România

Viitorul arată bine. Persoanele cu picioare amputate pot controla protezele bionice cu creierul

Protezele ce permit pacienţilor să simtă atingerile devin realitate

Braţul robotic care imită atingerea umană ar putea REVOLUŢIONA piaţa protezelor – VIDEO