Cercetătorul care a condus acest studiu, Antony Burnham de la ANU (Australian National University) împreună cu echipa sa au efectuat analize asupra mineralului de zircon care au fost păstrate în gresie în Jack Hills din vestul Australiei şi care sunt cele mai vechi fragmente care au fost găsite pe Pământ, relatează Science Daily.
Burnham adaugă: „istoria Terrei este ca o carte unde lipseşte primul capitol, fără roci care să fi supravieţuit de atunci, dar am folosit zirconul pentru a realiza un profil al lumii de atunci”. În această notă, cercetătorul precizează că „cercetările indică faptul că nu existau munţi şi coliziuni continentale în primii 700 de milioane de ani ai existenţei – era un loc mult mai tăcut şi mai plictisitor”.
De asemenea, „descoperirea arată că există similarităţi puternice între zirconul din tipurile de rocă ce au predominat în următorii 1,5 miliarde de ani, sugerând că Pământului i-a trebuit o perioadă foarte lungă pentru a evolua în planeta pe care o ştim acum”.
În ceea ce priveşte sursa zirconului, acesta a specificat că „am utilizat graniţele din sud-estul Australiei pentru a descifra legătura dintre compoziţia cu zircon şi tipul de magmă şi am realizat o imagine a tipului de rocă de atunci”. Astfel, Burnham dezvăluie că zirconul s-a format prin topirea rocilor magmatice decât prin cele sedimentare.
„Topirea sedimentelor este caracteristică coliziunilor continentale majore şi se pare că astfel de evenimente nu aveau loc în aceste prime etape ale istoriei Terrei,” conchide Burnham.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Cercetătorii au descoperit un lac sub ocean. Cei care înoată acolo nu se mai întorc