Echipa lui Wiley punea zilnic borax în untul, laptele sau cafeaua voluntarilor, formaldehida era turnată în preparatele lor, iar sulfatul de cupru era introdus în plăcintele cu fructe, relatează Mentafloss.
Wiley a început să introducă otrava în doze mici, până când mai mulţi bărbaţi au început să se simtă slăbiţi, să aibă vărsături sau ameţeli. În anul 1902, cu ajutorul fondurilor şi al aprobării din partea Congresului, Wiley a demarat experimentul, denumit de către media vremii ,,echipa de otrăvire”.
La sfârşitul secolului trecut, producătorii de alimente şi distribuitorii nu se aflau sub supravegherea guvernului, nu existau cerinţe federale de etichetare a produselor care să ateste din ce ingrediente erau realizate. Părinţii ofereau involuntar copiilor sirop de tuse ce conţinea morfină. Uleiul de măsline era deseori realizat din seminţe de bumbac, iar glucoza era vândută sub eticheta mierii.
Pe Wiley îl îngrijorau aceste obiceiuri ale producătorilor, mai ales utilizarea excesivă a conservanţilor. După ce a preluat postul de chimist al Departamentului de Agricultură în 1883, Wiley a realizat petiţii repetate pentru identificarea modului în care aceste substanţe afectează corpul.
În 1902, Congresul a aprobat cererea lui Wiley, oferindu-i 5.000 de dolari pentru a realiza experimente privind efectele conservanţilor pe un grup de persoane timp de şase luni. Acesta a primit un subsol în care a fost amenajată o bucătărie şi angajat un bucătar care servea voluntarilor pui fript şi muşchi de porc alături de borax şi formaldehil. Aceştia puteau consuma preparatele doar în interiorul bucătăriei şi erau conştienţi că vor fi otrăviţi treptat. În primă fază, boraxul a fost introdus în unt, însă imediat ce i-au sesizat gustul, voluntarii au renunţat să-l mai mânânce, apoi aceştia l-au introdus în lapte, moment în care voluntarii au renunţat şi la consumul laptelui. Aşadar, membrii echipei le-au oferit voluntarilor o pastilă cu jumătate de gram de borax, pe care aceştia trebuiau să o ingereze după fiecare masă.
După ce cantitatea de borax a crescut la 7,5 grame pe zi, voluntarii au început să resimtă dureri de cap, dureri de stomac şi depresia a început să se instaleze.
În urma experimentului, Congresul a promulgat Legea Alimentelor şi a Medicamentelor.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: