Dovezile trădării şi ale celui mai cunoscut scandal sexual, descoperite de arheologii britanici
Excavările din Yorkshire au dezvăluit primele dovezi arheologice ale influenţelor romanilor în nordul Insulelor Britanice, informează Independent.
Descoperirea confirmă alianţa politică şi militară dintre Imperiul Roman şi zona nordică a Insulelor Britanice. Arheologii au descoperit rămăşiţele unui mic oraş alcătuit din clădiri specific romane şi britanice, acestea având legătură cu una dintre cele mai controversate conducătoare, regina Cartimandua din Brigantia (zona Yorkshire din prezent).
Arheologii au descoperit la 60 de kilometri de Yorkshire dovezi ale colaborării reginei Cartimandua cu romanii, considerat de istorici un act de trădare faţă de Insulele Britanice.
În interiorul siturilor, arheologii au descoperit produse calitative pe care romanii le-ar fi vândut locuitorilor din Brigantia. Printre artefacte au fost descoperite sticle, tacâmuri, oglinzi din cupru şi statui din chihlimbar.
Credit: Northern Archaeological Associates
Sursele istorice susţin faptul că romanii au oferit reginei cantităţi uriaşe de obicte valoroase ca recompensă pentru trădarea Insulelor Britanice. Din punct de vedere politic, Insulele Britanice erau alcătuite din state independente pro sau contra Imperiului Roman. La fel s-a întâmplat şi în cazul reginei Cartimandua a Brigantiei, în timp ce ea susţinea Imperiul Roman, soţul său era împotriva acestuia, iar în cele din urmă acesta s-a confruntat militar cu romanii.
Unl dintre rebelii britanici antiromani, Cararacus, a căutat adăpost în Brigantia, dar Cartimandua l-a arestat şi l-a predat romanilor care au răsplătit-o cu obiecte valoroase. La scurt timp a divorţat de Venetius, soţul său, după ce a avut o relaţie extraconjugală cu îngrijitorul de armuri, care era la rândul său căsătorit. Aventura reginei l-a îndemnat pe Venetius să invadeze Brigantia de două ori. În ambele cazuri, romanii şi-au trimis sprijin militar în zonă. În cele din urmă, Venetius a reuşit să o îndepărteze de la putere pe soţia sa.
Un punct cheie în cadrul excavărilor a fost descoperirea unei colecţii imense de matriţe din metal provenind din Epoca Fierului. Cercetătorii din cadrul Universităţii din Liverpool au dezvăluit că matriţele ar fi fost utilizate pentru producerea monedelor din aur, argint sau cupru.
Noua regiune descoperită, precum şi artefactele romane, reprezintă o dovadă arheologică majoră a influenţei Imperiului Roman în Insulele Britanice.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: