Într-o nouă carte scrisă de Nicholas Reynolds, numită Writer, Sailor, Soldier, Spy: Ernest Hemingway’s Secret Adventures, 1935-1961, autorul precizează suspiciunile lui cu privire la acţiunile de spionaj ale lui Hemingway atât pentru serviciile secrete americane, cât şi pentru serviciile secrete sovietice, notează History.
Reynolds este un istoric militar cunoscut, un colonel al armatei Statelor Unite cu o experienţă de peste 10 ani de ofiţer CIA, astfel cuvântul lui în această chestiune are greutate.
„Am simţit cum am primit un cot în burtă când am citit că s-a alăturat NKVD-ului”
A început acest demers în 2010, când s-a întrebat dacă celebrul scriitor Hemingway colaborase cu OSS, serviciul secret al americanilor din timpul celui de Al Doilea Război Mondial. Reynolds a avut un răspuns afirmativ în această problemă, dar alături de acesta a mai descoperit un lucru mult mai bizar, că Hemingway ar fi spionat şi pentru NKVD, serviciul de informaţii sovietic de la acea vreme, la sfârşitul anilor ’40.
Această revelaţie l-a afectat pe fostul ofiţer american, Hemingway fiind unul dintre autorii preferaţi ai acestuia: „am simţit cum am primit un cot în burtă când am citit că s-a alăturat NKVD-ului”.
Conform lui Reynolds, Hemingway nu era un om foarte implicat în politică până la Războiul Civil Spaniol din 1937. Scriitorul a devenit un antifascist convins, chiar alăturându-se gherilelor care luptau împotriva forţelor lui Franco. Această experienţă l-a inspirat să scrie celebrul roman „Pentru cine bat clopotele”, publicat în 1940. De asemenea, această experienţă l-a făcut pe Hemingway să intre în lumea stângii revoluţionare, ceea ce a atras atenţia sovieticilor.
Într-o carte scrisă în 2009 de un fost ofiţer KGB, Alexander Vassiliev, Reynolds a găsit un document care indica faptul că NKVD-ul l-a recrutat pe Hemingway în jurul lunii decembrie a anului 1940. Deşi nu este clar pentru ce a fost recrutat, dacă era pentru influenţa şi talentul să de propagandist, sovieticii ştiau că acesta poate fi o piesă importantă. Conform acestor documente furate, Jacob Golos, un agent de top din NKVD, a fost cel care s-a întâlnit cu Hemingway.
Deşi se pare că scriitorul american s-a întâlnit de câteva ori cu sovieticii în anii ’40, nu a făcut multe pentru a-i ajuta. Aşa cum menţionează Reynolds, scriitorul a fost mai mult motivat de opoziţia pentru fascism decât o anumită asociere cu comunismul şi este foarte probabil ca Hemingway să fi regretat această înţelegere cu sovieticii odată cu trecerea timpului.
De asemenea, aşa cum descrie Reynolds, implicarea lui Hemingway cu NKVD-ul a „influenţat multe decizii pe care le-a luat în ultimii 15 ani: unde a trăit, ce a scris şi cum s-a purtat”.
Hemingway a scris totuşi puţin despre activităţile sale de spionaj, pentru că exista o teamă de repercusiuni. De fapt, aceste temeri au jucat probabil un rol important în paranoia de care a suferit Hemingway în ultimul an de viaţă, ducând la sinuciderea scriitorului în iulie 1961.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Casa din Cuba a lui Ernest Hemingway, restaurată pe banii SUA – FOTO