Furat în secolul XVIII, degetul lui Galileo Galilei poate fi admirat în cadrul Museo Galileo

15 04. 2017, 10:00

Cercetătorul din secolul XVI împarte locul de veci cu alte personalităţi italiene precum Michelangelo, Machiavelli, poetul Foscolo, filozoful Gentile şi compozitorul Rossini, notează Amusing Planet. 

În momentul morţii lui Galileo, ducele Toscanei a dorit să fie îngropat în mormântul tatălui său, dar deoarece cercetătorul s-a declarat în timpul vieţii un eretic, un inamic al bisericii, acesta a fost îngropat într-o cameră mică din apropierea capelei. 

După moartea lui Galileo, lucrările sale au fost uitate până când Isaac Newton a publicat o carte 54 de ani mai târziu intitulată ,,Principiile matematice ale Filozofiei Naturale.” În 1718, biserica a ridicat interdicţia, iar Galileo a fost exhumat şi înmormântat cu onoruri în basilică. 

Înaintea înmormântării, unii dintre admiratorii săi au dezmembrat corpul bărbatului şi au luat trei degete de la o mână, un dinte şi o coastă din corp. Coasta a ajuns la Univeristatea din Padua, unde Galileo au folosit-o la predat timp de mulţi ani, în timp ce dintele şi degetele au fost lăsate moştenire din generaţie în generaţie colecţionarilor, până în 1905, când au dispărut. 

 Credit: Anna Fox/Flickr

Un secol mai târziu, degetele şi dintele au apărut în mod misterios în cadrul unei licitaţii organizate în 2009. Obiectele au fost vândute ca fiind artefacte neidentificate, cumpărătorul fiind Alberto Bruschi, un cunoscut colecţionar din Florenţa. Atunci când bărbatul împreună cu fiica sa au observat că pe cutia artefactelor se află bustul lui Galileo au contactat muzeul. Testele şi studiile au confirmat că erau rămăşiţele lui Galileo. 

În prezent, vizitatorii Muzeului Galileo poate fi observată urna cu degetul mijlociu al cercetătorului. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

A scăpat de arderea pe rug, însă a fost ţinut în arest la domiciliu până la finele vieţii, pentru OBRĂZNICIA de a prezenta o realitate
 
Vizionarul care a realizat imposibilul. A scăpat de arderea pe rug în ultimul moment, iar marea sa pasiune aproape că l-a ucis
 
Locul unde pot fi experimentate teoriile lui Galileo Galilei
 
Programul spaţial Galileo va fi reluat la sfârşitul lunii martie