Dezastrele din timpul războaielor lui Napoleon. Conflictele care au dus la pierderea a milioane de vieţi omeneşti

18 04. 2017, 06:00

Cariera lui Napoleon a început în momentul în care armamentul s-a dezvoltat semnificativ, informează War History Online. Armele au început să fie modificate pentru a fi mult mai puternice şi mai uşor de manevrat. Din cauza dezvoltării tehnologiei şi a schimbării tacticilor lui Napolean, armele au început să devină extrem de destructive. 

Armata franceză a lansat în Liepzig de cinci ori mai multe ghiulele decât în cazul bătăliei de la Valmy din 1792. Rezultatele au putut fi măsurate prin numărul mare de morţi şi răniţi. 

Un alt factor care a condus la morţile omeneşti din timp războialor lui Napoleon a fost lipsa pregătirii medicale. Secolul XIX a fost o perioadă semnificativă pentru progresul medicinei. Natura bolilor era mult mai uşor de detectat, iar chimiştii dezvoltau noi chimicale care puteau curăţa rănile soldaţilor. Cu toate acestea, în cei 20 de ani ai războaielor purtate de Napoleon şi cele mai mici răni puteau provoca moartea. În cazul unui membru rupt, acesta era complet amputat, fapt ce creştea riscul apariţiei infecţiilor, pierderii de sânge sau a morţii din cauza şocului. 

Majoritatea pierderilor umane din timpul războaielor lui Napoleon au fost cuantificate la nivelul soldaţilor, însă violenţele au afectat şi civilii. În timp ce armatele mărşăluiau prin continent lăsau în urma lor distrugeri, ferme şi comunităţi întregi fiind lăsate fără hrană. Zonele cele mai afectate erau acelea în care se utiliza tehnica pârjolirii pământului. Pentru ca Franţa să nu primească provizii, armatele ruse devastau ţara. Aceste tactici au produs foamete şi moartea multor civili. 

Milioane de soldaţi şi civili au murit în timpul războielor purtate de Napoleon. Schimbările politice şi ale tehnologiei au creat un conflict devastator. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

În urmă cu 195 de ani, murea Napoleon Bonaparte. Cum a ajuns din simplu caporal un lider marcant al secolului XIX – VIDEO
 
Napoleon a ridicat un fort în Oceanul Atlantic care a fost folosit abia după mai bine de 180 de ani.
 
Cele mai fascinante scrisori din istorie au fost făcute publice. Scrisoarea de pe Titanic care elucidează un mare mister
 
Revoluţia franceză. De la căderea Bastiliei la Napoleon Bonaparte