O tăbliţă de lut babiloniană i-a contrariat pe cercetători timp de aproape un secol: conţine probleme matematice complexe
Chiar şi în ziua de astăzi rămâne enigmatică, având în vedere faptul că este deteriorată. Are o înălţime de nouă centimetri, o lăţime de 13 centimetri şi o grosime de 2 cm, relatează The Vintage News.
Experţii consideră că a fost scrisă în jurul anului 1800 î.e.n., datare bazată pe forma scrisului cuneiform.
De asemenea, teoriile sugerează că autorul tăbliţei era un scrib, matematician sau profesor. Inscripţiile ilustrează o formă anterioară a teoriei lui Pitagora şi a ecuaţiei a2 + b2 = c2
Importanţa acestei ecuaţii trigonometrice/geometrice este considerată semnificativă în dezvoltarea civilizaţiilor, apărând şi la indieni şi, bineînţeles, la grecii antici.
Teoria care a prelevat a fost a cercetătoarei Eleanor Robson, căreia i s-a oferit premiul Lester R. Ford de către Mathematical Association of America (MAA) pentru munca depusă în cercetarea efectuată asupra tăbliţei Plimpton 322.
Aceasta a descoperit că Plimpton 322 era un fel de manual antic al babilonienilor, sugerând astfel că, pe lângă problemele matematice complexe, aceştia aveau şi metode sistematice de învăţare. Comparând cu alte tăbliţe similare, Robson a ajuns la concluzia că aceasta în cauză era folosită de profesor drept şablon, ceea ce îi permitea să creeze probleme în acelaşi format dar cu date diferite.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Gradinile Suspendate din Babilon
A fost descoperită cea mai veche reprezentare a Turnului Babel