Hammurabi, în această lungă perioadă, a extins influenţa oraşului stat Babilon reuşind să unească sub conducerea lui cea mai mare parte din Mesopotamia, relatează History.
Probabil, o astfel de extindere a adus cu sine nevoia unui set de legi complex şi suficient de elaborat pentru a menţine ordinea într-un imperiu în continuă creştere.
Codul său este o colecţie de 282 de articole legislative, reguli pentru comerţ şi pedepsele pentru diferite fărădelegi.
Codul a fost astfel proclamat la sfârşitul regimului său şi a fost inscripţionat într-un obelisc care mai târziu a fost prăduit de invadatori. Din fericire, a fost redescoperit de către o echipă de arheologi francezi în 1901 în Iranul de astăzi. Această piatră pe care a fost scris codul este un diorit alcătuit dintr-o singură bucată de patru tone. Dioritul este durabil şi rezistent, dar este o rocă dificil de şlefuit.
În vârful acesteia este un basorelief care îl ilustrează pe Hammurabi care primeşte legea (sau simbolurile sale regale) de la Şamaş, zeul babilonian al dreptăţii.
Forma în care aceste legi sunt scrise trădează mai degrabă o învăţare din experienţă sau cunoaşterea unui precedent decât descrierea principiilor legale, ilustrată cu termenul „dacă”. Spre exemplu, „dacă un om fură un bou, trebuie să plătească de 30 de ori valoarea lui”.
Codul este însă cuprinzător, de la legile cu privire la familie la contracte profesionale şi legi administrative, deseori ilustrând diferitele standarde pentru cele trei clase ale societăţii babiloniene – aristocraţii, oamenii liberi şi sclavii. Spre exemplu, un doctor este plătit diferit în funcţie de statutul pacientului, preţul crescând odată cu clasa socială. De asemenea, pedepsele pentru malpraxis erau mai dure dacă era implicat un pacient dintr-o clasă socială superioară.
De obicei, legile par severe pentru omul modern, iar codul oferă una dintre primele exemple ale doctrinei „ochi pentru ochi”.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Gradinile Suspendate din Babilon
A fost descoperită cea mai veche reprezentare a Turnului Babel
Destinul imperial al omenirii – de la Sumer si Babilon la Europa Unita