În 1907, Adolf Hitler s-a decis să îşi urmeze visul şi să devină artist. Înclinaţiile acestuia îi erau cunoscute încă din copilărie. Considera că acest lucru era realizabil, odată cu moartea tatălui său care l-a obligat să urmeze altă carieră. La doar 18 ani, se înscrie la examenul de admitere la Academia de Artă din Viena.
Din păcate pentru el (şi pentru mulţi alţii), acesta este respins doi ani consecutivi. Prima examinare din 1907, a trecut examinarea preliminară, care consta în desenarea a două scene biblice, în două sesiuni a câte trei ore fiecare. A doua porţiune a examenului a constat în prezentarea unui portofoliu cu lucrări deja făcute pentru examinatori.
În 1908, la a doua încercare, nu a fost nici măcar admis în examen.
Când a fost respins prima dată în 1907, motivaţiile examinatorilor a fost că lucrările conţineau „prea puţine capete”, menţionând că Hitler nu avea o anumită înclinaţie spre artă, ci mai degrabă spre arhitectură, unde profesorii i-au recomandat să încerce. Neterminând şcoala, la care a renunţat la vârsta de 16 ani, acest parcurs era problematic.
Michael Liversidge, profesor de artă la Universitatea Bristol, unde a predat istoria artei din 1970 şi a fost şeful departamentului pentru 21 de ani, a studiat aceste picturi. A dezvăluit că „nu are multe aptitudini tehnice, dar nu este atât de rău încât nu se poate învăţa – în special atunci când este mai îndrăzneţ cu cărbunele şi creta neagră. […] Dar nu este un geniu latent aici şi nu mai mult de un GCSE moderat. […] Aşadar, dacă acestea (operele) sunt parte din portofoliul pentru o aplicaţie de a studia la o academie de artă majoră din Europa, examinatorii au avut dreptate să-l respingă. […] Dacă acestea sunt ceea ce a trimis cu siguranţă nu merita să fie examinat pentru un loc”.
Adolf Hitler, artistul ratat
Adolf Hitler a devenit, în sensul tare al cuvântului, un artist ratat. Acest lucru, alături de situaţia materială precară, cancerul şi moartea mamei sale (care a fost singura care l-a susţinut în demersul său artistic) şi tulburările sociale ale perioadei au contribuit în crearea dictatorului care a schimbat pentru totdeauna imaginea lumii. Dintre toate acestea, un singur element putea da peste cap tot cursul vieţii lui Hitler, alături de cursul istoriei contemporane.
În anii după aceste două eşecuri a continuat să deseneze, reprezentând o sursă modestă de venit; până la înrolarea în armata germană odată cu izbucnirea Primului Război Mondial.
Câteva dintre aceste imagini despre care se crede că au făcut parte din portofoliul pentru examen au fost vândute acum câţiva ani, conform The Telegraph, mai mult pentru valoarea lor istorică. Un alt grup de 14 opere a fost vândut pentru o valoare totală de 400.000 de euro.
Eşecul în artă şi ascensiunea în fruntea Germaniei
După terminare Primului Război Mondial şi întoarcerea de pe front, Hitler a rămas în structurile militare, în lipsa altei perspective. A continuat însă să deseneze, cu toate că se pare, şi-a acceptat limitările în artă. A fost un factor şi situaţia socială şi economică precară a Germaniei, lucru care i-a alimentat ura faţă de evrei şi simţul de apartenenţă faţă de Germania. Odată cu noua „pasiune”, şi-a descoperit un alt talent, cel de orator, care l-a propulsat în lumea politică. Chiar din 1919, Anton Drexler, liderul DAP, partidul muncitoresc german – o variantă anti-semitică a socialismului, a apreciat talentele oratorice ale lui Hitler. De la includerea sa din 1919 până când a devenit cancelarul Germaniei în 1933 a cunoscut diverşi oameni politici, cel mai important, mentorul său care l-a introdus cu adevărat în scena politică, fiind Dietrich Eckart.
Este uimitor de observat cum nu talentul său artistic l-a format, ci mai degrabă lipsa acestuia şi talentul oratoric au deschis uşle pentru o altă cale.
A fost un cumul de evenimente care a avut un efect de domino, dar prima piesă a fost reprezentată de ratarea carierei de artist. Numeroase de „dacă” îşi au locul în exerciţiile de imaginaţie ale istoricilor, de la posibilitatea acceptării la Academia din Viena la încercarea admiterii la arhitectură.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
ARMA SECRETĂ pe care Hitler a pus-o la punct în timpul războiului. Tehnologia este uimitoare