În toamna anului 1943, soldaţii germani din Italia au început să adune evreii italieni pentru a-i deporta. Au fost trimişi 10.000 de oameni în lagăre de concentrare în cei doi ani de ocupare nazistă; mulţi dintre aceştia nu s-au mai întors, notează Quartz.
Totuşi, în Roma, un grup de doctori a salvat cel puţin 20 de evrei de la o soartă similară prin diagnosticarea cu Sindromul K., o „boală” mortală, care desfigura şi care era extrem de contagioasă.
Spitalul de 450 de ani numit Fatebenefratelli se află pe o mică insulă pe râul Tibru, lângă cartierul evreiesc. Când naziştii au efectuat un raid pe 16 octombrie 1943, câţiva evrei s-au refugiat în spital, iar doctorii le-au întocmit dosare unde erau diagnosticaţi cu Sindromul K.
Boala nu există în nicio publicaţie medicală, de fapt, nu există deloc. A fost un cod inventat de un doctor şi un activist anti-fascist numit Adriano Ossicini, pentru a face diferenţa între pacienţii reali şi cei care se ascund. Spitalul mai ascundea şi un post de radio anti-regim şi unii dizidenţi politici.
Boala falsă a fost bine pusă la punct, cei care sufereau de această boală fiind puşi în „camere speciale”, unde accesul era extrem de restricţionat, astfel ofiţerii nazişti nu se puteau apropia. Copiii evrei erau de asemenea instruiţi să tuşească, pentru a imita tuberculoza, atunci când soldaţii treceau prin spital.
Pe 21 iunie 2016, spitalul a primit onoarea de „casă a vieţii” de la Fundaţia Raoul Wallenberg, o organizaţie a SUA care este dedicată eroilor Holocaustului.
Numărul celor salvaţi de acest spital variază de la câteva zeci la câteva sute, dar relatările susţin că au mai existat familii salvate de spital după evenimentul din 16 octombrie, ascunşi pe durata iernii lui ’43.
Comunitatea evreiască din Italia este printre cele mai vechi din Europa, iar Sindromul K. este unul dintre multele anectode folosite în Al Doilea Război Mondial de către italieni pentru a-şi salva compatrioţii evrei. Lucru paradoxal, având în vedere politica anti-semită a statului italian din acea perioadă şi alianţa cu Germania nazistă.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
O echipă a început să sape după trenul nazist plin cu aur şi pietre preţioase
Heinrich Himmler: cel mai malefic nazist din istorie
Decizia Poloniei în privinţa trenului nazist cu aur