Prima bombă cu hidrogen din istorie. În doar o secundă, ”Mike” a demonstrat că este de sute de ori mai puternică decât bombele atomice detonate în Japonia
This browser does not support the video element.
Cu cinci luni înaintea acestui anunţ, Statele Unite au pierdut supremaţia nucleară atunci când Uniunea Sovietică a detonat cu succes bomba atomică în Kazakhstan, relatează History.
După câteva săptămâni, autorităţile americane au aflat că un om de ştiinţă de top din programul nuclear al SUA era spion pentru URSS.
Aceste evenimente au dus la o finanţare masivă din partea statului american a construirii primei bombe cu hidrogen, care, cel puţin în teorie, era de sute de ori mai puternică decât bombele atomice de la Hiroshima şi Nagasaki.
După aproape trei ani, la 1 noiembrie, 1952, Statele Unite au detonat, în cadrul Operaţiunii Ivy, prima bombă cu hidrogen, pe care au denumit-i Mike, pe Elugelab Atoll (în insulele pacifice Marshall). Bomba de 10,4 megatone a vaporizat instant o întreagă insulă şi a lăsat un crater larg de peste o milă (1,6 km).
După 90 de secunde de la explozie, „ciuperca” a urcat la 17.000 de metri, intrând în stratosferă. După un minut, a urcat la o altitudine de nu mai puţin de 33.000 de metri şi s-a stabilizat la 36.500.
După mai puţin de un an, la 12 august 1953, Uniunea Sovietică detonează prima sa bombă cu hidrogen, iar acum ambele superputeri erau în posesia celor mai distructive arme:
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Bomba Ţarului, cea mai puternică bombă nucleară. TOPUL celor mai mari explozii nucleare din istorie
Cinci inventatori care au ajuns să-şi regrete creaţiile
Cine a fost, în realitate, marele câştigător al Războiului Rece?